Pospíšil odmítl jmenovat předsedu soudu kvůli podezření z korupce

Brno/Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) odmítl jmenovat předsedou Městského soudu v Brně Aleše Dufka. Ten sice zvítězil v konkurzu, překážkou v jeho jmenování je podle náměstka ministra Filipa Melzera podezření, že Dufek mohl vzít úplatek v souvislosti s činností tzv. Toflova gangu. Tyto okolnosti prověřuje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, kde už soudce vypovídal jako svědek. Brněnský soud bude mít od října dočasně pověřeného předsedu, pravděpodobně některého ze současných místopředsedů.

Dufkovi uškodila hlavně výpoděď Petra Michka, který u soudu vystupoval jako korunní svědek. Michek tvrdí, že se díky milionovému úplatku pro soudce v roce 2005 vyhnul vazbě. Peníze prý ale předával přes prostředníka, proto nemá jistotu, že skutečně k soudci doputovaly. Aleš Dufek totiž odmítá, že nějaké peníze dostal, podle něj se stal Michek obětí nějakého podvodu. „Domníváme se, že při obsazování takto významné funkce, jako je předseda největšího okresního soudu v ČR, platí presumce viny. A z toho důvodu nemohl ministr Pospíšil vyhovět návrhu na jeho jmenování předsedou soudu,“ vysvětluje náměstek ministra spravedlnosti Filip Melzer.

Samotný soudce se stanovisko ministra dozvěděl od České televize. Komentoval ho nechtěl a neuvedl ani, zda se o post předsedy bude ucházet v budoucnu. Zapojení do aktivit šestice převážně bývalých policistů, kteří jsou stíháni za vydírání podnikatelů, ovšem už dříve rezolutně popřel. „Je naprosto nesmyslné se domnívat, že já bych byl ve spojení s nějakým gangem, vždyť já jsem je pomohl odhalit.“ 

Aleš Dufek vyhrál letos v červnu výběrové řízení, na pozici předsedy brněnského městského soudu měl nahradit dosavadní předsedkyni Marcelu Komárkovou, která funkci opouští k 1. říjnu. Komárková byla v pětičlenné komisi, která nového šéfa soudu vybírala. Pod nominaci se v červnu ale odmítla podepsat. Svoje rozhodnutí zdůvodňovala mimo jiné tím, že Dufek v době soudcování podnikal v hazardu nebo se údajně také hanlivě vyjádřil o romské oběti znásilnění.

Komárková nechala vyřešení celé záležitosti právě na ministru spravedlnosti Jiřím Pospíšilovi. Právě jemu adresovala své námitky a důvody, proč Dufkův výběr nepodepsala. „Dala jsem mu celou věc k prostudování s tím, že jsem mu doporučila na místo předsedy městského soudu jmenovat druhého v pořadí vybraného kandidáta,“ vysvětlila v červnu Komárková.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

Výběrové řízení, ve kterém vyhrál Dufek, je rozhodnutím ministra neplatné: „Bude se vypisovat nové výběrové řízení, do kterého se může doktor Dufek znovu přihlásit. A pokud bude do skončení výběrového řízení toto nařčení soudce Dufka vyvráceno, tak nic nemusí bránit tomu, že bude do funkce jmenován,“ dodal náměstek Filip Melzer.

Toflův gang…

… je označení pro skupinu šesti brněnských expolicistů, která údajně vydírala podnikatele. Členové skupiny podle policie na podnikatele uměle vytvářeli kauzy a pak trestní stíhání za úplatky zastavovali. Skupina prý vydírala podnikatele v letech 1998 až 2010. Kriminalisté evidují dosud 17 případů. Hovoří se o škodě kolem 12 milionů korun. Policejní experti však již dříve uvedli, že počet kauz i škoda mohou být mnohem vyšší.