Policisté kvůli radiaci uzavřeli část pražského Podolí

Praha - Policie a hasiči dnes večer kvůli zvýšené radiaci uzavřeli okolí dětského hřiště v Sinkulově ulici v pražském Podolí. Zdroj záření zatím není znám, zřejmě se nachází někde pod povrchem. Hodnota radiace je pětkrát větší, než povolují normy, ale podle policie by neměla být nebezpečná. Na zvýšenou hladinu záření policii upozornil jeden z občanů, měření pak radiaci potvrdilo. Na místo míří specialisté z Příbrami.

Neobvyklé hodnoty radiace v pražském Podolí se ve středu večer objevily Pavlu Bykovi na jeho mulifunkčních hodinkách. Po ověření hodnot zavolal na krizovou linku. "Krátce před 20:00 zavolal na okresní středisko muž, který říkal, že v ulici Lopatecká v okolí Sinkulovy na Praze 4 je zvýšená radiace, že mu to ukázaly jeho hodinky, uvedla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Hasiči proto na místo vyslali své chemiky a ti podle Adamcové opravdu naměřili nadlimitní hodnoty radiace. Na místo zamířili také odborníci ze Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany z Příbrami. Policie hřiště uzavřela neboť hodnoty pětkrát převýšily normu. Lidem, kteří bydlí v blízkosti hřiště - v ulicích Sinkulova a Lopatecká by ale nic hrozit nemělo. Radiace je totiž podle hasičů jen na hřišti. Odborníci z úřadu pro jadernou bezpečnost se na dětské hřiště znovu vrátí ráno.