Mráz vypnul části jižní Moravy proud

Brno - Zhruba tisíc domácností na jižní Moravě je kvůli námraze na elektrickém vedení bez proudu. Informovala o tom mluvčí společnosti E.ON Božena Herodesová. První potíže začaly již v pátek večer, dnes jich přibylo kvůli mrznoucímu dešti. Technici firmy vedení stále průběžně opravují a počet domácností bez proudu se tak stále mění. Bez proudu jsou domácnosti zejména na jih a východ od Brna, na Židlochovicku, Hustopečsku, Kyjovsku a Znojemsku.

„Namrzají vodiče, například v Moutnici a Telnici technici volali s tím, že na vodičích je až čtyřcentimetrová námraza,“ uvedla mluvčí. „Nikdo nepamatuje, že by tímto směrem od Brna někdy taková námraza byla,“ dodala. K některým domácnostem již byly dodávky obnoveny, další se zase ocitly bez proudu.

Kdy bude situace stabilizovaná, se ještě nedá říct. „Povětrnostní situace neumožňuje přesnější odhad. Během dne jsme měli téměř na celém území jižní Moravy komplikace. Podařilo se nám je vyřešit na Otrokovicku, Zlínsku a Prostějovsku. Minimálně do zítřejšího večera budou poruchy přibývat,“ informoval mluvčí E.ONu Vladimír Vácha.

Zimní kalamita a přívaly sněhu, sněhu s deštěm a také mráz komplikovaly v noci a po celý dnešní den i dopravu v kraji. Dálnice a hlavní tahy na jižní Moravě jsou sjízdné, část ale jen se zvýšenou opatrností. Několik úseků v kraji bylo či stále je uzavřeno. Hasiči registrují desítky havarovaných vozů. Zpoždění nabraly i vlaky v kraji a stejně jako v pátek má potíže brněnská MHD. V noci podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu napadlo až 17 centimetrů nového sněhu. Sněžení či mrznoucí déšť přitom meteorologové očekávají i nadále.