Žena nestihla dojet do porodnice, porodila u benzinky

Praha - Mladá žena dnes v Praze u benzinové stanice porodila v sanitce zdravého chlapce. Do restaurace na Jižní spojce byla kolem půl osmé ráno přivolána záchranná služba k ženě s porodními bolestmi. Plánovanou cestu do nemocnice už ale záchranáři nestihli. Matka i dítě jsou podle mluvčí pražské záchranné služby Jiřiny Ernestové v pořádku. Když zdravotníci ženu naložili do sanitky a chtěli ji odvézt do nemocnice, porod už začal. „Miminko se rozhodlo, že se narodí okamžitě. Porod se zdařil, náš lékař přijel v okamžiku, kdy už byl chlapeček na světě,“ vylíčila situaci z dnešního rána Ernestová.

Zdravotníci vyrazili dnes ráno v půl osmé do pražských Počernic. Praxe ukazuje, že porodní bolesti prvorodičky bývají často planým poplachem. Jenže v tomto případě tomu tak nebylo. Záchranáři se ale na porod v sanitce dobře připravili.

„To je kuriozita. Pokládáme rodičky obráceně než ostatní pacienty. Většinou pacienti leží hlavou dopředu. Tady už jsme ji položili hlavou dozadu, abychom porodní cesty měly do otevřeného prostou,“ vysvětluje Aleš Rubek ze zdravotnické záchranné služby.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Ročně se mimo porodnické sály narodí 400 dětí

Samotný porod trval jen několik minut. Krátce po osmé hodině záchranáři dovezli matku s novorozencem do motolské nemocnice. Michal váží 2 840 gramů a měří 46 centimetrů. „Jak maminka, tak potomek jsou v pořádku. Leží na oddělení šestinedělí a těší se dobrému zdraví,“ informuje Tomáš Binder, vedoucí porodnického oddělení FN Motol.

Z nemocnice by mohli být propuštěni už za tři dny. Ročně se mimo porodnické sály narodí kolem 400 dětí. Stovka z nich záměrně, protože některé ženy chtějí rodit doma.