Poslanců bylo málo - mimořádná schůze ke zdravotnictví byla přerušena

Praha - Poslanci se na mimořádné schůzi, kterou svolala ČSSD, zabývali situací ve zdravotnictvím. Program schůze schválili hned ráno bez problémů poslanci ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Proti byla ODS, která se domnívá, že jde o předvolební záležitost. V úvodu vystoupila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, která prohlásila, že kvůli politickým tlakům zastavuje restrukturalizaci zdravotních ústavů. Dopolední jednání se neslo ve znamení ostrých výpadů mezi ODS a ČSSD. Sněmovna zhruba po pěti hodinách  vyzvala ministerstvo zdravotnictví, aby zastavilo organizační změny ve zdravotních ústavech, Státním zdravotním ústavu a hygienické službě. Poslanci také chtějí, aby ministerstvo obnovilo systém skladování a distribuce očkovacích látek na krajských hygienických stanicích. Odpoledne ale bylo na jednání málo poslanců, a tak byla mimořádná schůze přerušena.

Poslanci měli kromě zdravotních ústavů diskutovat i o prodeji brněnské tkáňové banky, výpovědi pro bývalého šéfa Masarykova onkologického ústavu Jana Žaloudíka nebo o privatizaci majetku fakultních nemocnic a především středočeských lázní Toušeň.

Podle Juráskové jednání sněmovny nepřineslo žádné nové informace a jednalo se o předvolební boj. Poukázala na to, že tolik invektiv vůči sobě ještě v dolní komoře neslyšela. Podle jejího náměstka Marka Šnajdra (ODS) nejde o řešení problémů. Restrukturalizace zdravotních ústavů by podle něho byla výhodná pro jejich pracovníky; získali by prý jistotu, že budou zaměstnáni ve finančně stabilním podniku. Pokud změny nebudou, zdravotní ústavy údajně čekají finanční problémy.

Živý vstup Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Podle plánu ministerstva měly ze 14 zdravotních ústavů zůstat jen dva, v Praze a v Ostravě. Šnajdr ale uvedl, že by šlo jen o administrativní změny, laboratorní činnosti by byly zachovány všude. „Ohrožujeme jejich stabilitu, zaměstnanost a mzdy,“ prohlásil náměstek.

Dnešní mimořádnou schůzi podnítila ČSSD, která hovoří v souvislosti se změnami v ústavech o privatizaci. Ve vyhrocené debatě padala i slova jako korupce. ODS zase jednání označila za předvolební cirkus sociální demokracie. Usnesení o zastavení změn navrhl Jaroslav Krákora (ČSSD), ostatní Ludvík Hovorka (KDU-ČSL). K distribuci očkovacích látek Šnajdr uvedl, že jediná změna je v tom, že soukromá firma nyní vozí látky přímo do ordinací. „Jestli toto je privatizace, obávám se, že nerozumím tomuto pojmu,“ uvedl náměstek.

Přerušení jednání o zdravotních ústavech navrhl předseda sněmovního klubu ODS Petr Tluchoř. Řekl, že účelově, aby se ukázalo, že ČSSD svolává mimořádné schůze a pak na ně nechodí.