Lékařská komora se omluví židovským lékařům

Praha - Vedení České lékařské komory (ČLK) dnes jednomyslně schválilo omluvu židovským lékařům za perzekuci z období druhé republiky, tedy od října 1938 do března 1939. Text omluvy židovským kolegům navrhl předseda vědecké rady ČLK Aleš Herman. Stavovská organizace v ní přiznává pochybení svého předválečného vedení, které se 14. října 1938 podílelo na přípravě memoranda s ostře antisemitskými opatřeními.

Podle memoranda nemělo být pro budoucnost přípustno, aby povolání lékařská, právnická a technická byla vykonávána Židy. „Myslíme si, že za tento hanebný čin se musíme omluvit i po tak dlouhé době, abychom očistili čest České lékařské komory, která by tuto skvrnu neměla nést dál,“ vysvětluje Herman.

Česká advokátní komora se kolegům židovského původu omluvila již loni.  Omluva vrcholného orgánu lékařské komory zazní po téměř 72 letech. Stavovskou organizaci lékařů zrušili komunisté po únoru 1948. Obnovena byla v roce 1991. „Přijímáme pozitivně vše, co tu dobu připomíná. Připomíná, že se dělo něco hrůzného,“ komentuje aktivitu ČLK předseda Židovské obce v Praze František Bányai.

Omluví se ČLK židovským lékařům? (zdroj: ČT24)

Prezident ČLK pasuje Rytíře českého lékařského stavu

Večer také pasuje prezident ČLK Milan Kubek v Kaiserštejnském paláci sedmnáctým Rytířem českého lékařského stavu vesnického rodinného lékaře ze severočeského pohraničí a bývalého politického vězně a vězeňského lékaře Huga Engelharta.