Nový školní rok otestuje smlouvy s rodiči

Praha – Ministerstvo školství dnes představilo novinky pro nadcházející školní rok. Základní školy si poprvé vyzkouší testování žáků i smlouvy s rodiči zlobivých dětí. Střední školy se zase budou muset vypořádat s malým počtem studentů. Od ledna by pak měli dostat přidáno zkušení učitelé. 1. září se bude ale také demonstrovat před budovou ministerstva školství za odchod Ladislava Bátory. Šéf resortu Dobeš ale odvolání svého chráněnce a nově vicekancléře opakovaně odmítá.

Prvního září začíná nový školní rok a podle Ústavu pro informace ve vzdělávání zasedne letos do školních lavic na základních školách o šest tisíc žáků více než v loňském roce. Po dlouhé době se tak zastavuje propad dětí. „Přichází tam mírná vlna z mateřských škol, která bude trvat tři až čtyři roky, pak už to půjde jenom dolů,“ řekl ČT Dobeš.

Kvůli úbytku žáků ale neotevře své brány 90 až 100 středních škol po celé republice, které kraje zrušily nebo sloučily. Na střední školy totiž letos nastoupí o třiadvacet tisíc studentů méně. O počtu středních škol na svých územích rozhodují kraje. Ministerstvo ale na hejtmany tlačí, protože provoz poloprázdných tříd je drahý. Od roku 2013 chce také resort změnit systém financování. Základní a střední školy, které mají málo žáků, by dostávaly méně peněz.

Střední odborná škola
Zdroj: ČT24

Nejmasivnější je slučování a rušení škol v Ústeckém kraji, kde se snižují kapacity už několik let. Ne všichni hejtmani si ale vzali doporučení ministerstva k srdci, například ve středočeské Hostivici, kde žije 7000 obyvatel včetně hejtmana Davida Ratha (ČSSD), se bude ve čtvrtek otevírat nové gymnázium. „Je mi ho líto. Možná se oholím a půjdu si sednout jako 17. žák,“ komentoval to Dobeš. Rath ale dnes zopakoval, že založení gymnázia bylo dobrým krokem. Otevírají se dvě třídy. V prvním ročníku osmiletého gymnázia bude 30 studentů, kolem deseti dětí si zvolilo čtyřletý cyklus.

Podle Dobeše bude letošní rok i ve znamení podpory učebních oborů. „Zastavuje se propad učňů,“ řekl s tím, že děti se víc hlásí do oborů možná i ze strachu ze státních maturit. Ministerstvo chce učňovské obory podpořit i placenými stážemi studentů a jejich mistrů ve firmách. „Aby se více propojila ta potřeba průmyslu a firem s tím, co se učí na učňácích,“ uvedl Dobeš. I přes jeho optimistická slova ale úbytek žáků nejvíc dolehne právě na učiliště, která přijdou o více než šest procent studentů. Jediné školy, kterých se demografické výkyvy nedotknou, jsou konzervatoře.

Otestují se i žáci 5. a 9. tříd

Na dvacítce škol letos začne také testování smluv s rodiči. Některé školy už přitom tyto smlouvy využívají a přivítaly by spíše jejich vymahatelnost. Novinkou je testování žáků 5. a 9. tříd. V listopadu proběhne pilotní verze přibližně na stovce škol. „Abychom si vyzkoušeli, zda online varianta přes počítač, kdy dítě dostane zadání matematiky na 45 minut, vyplní, odešle a za 10 minut je výsledek, je reálná,“ řekl ČT Dobeš. V létě 2012 by pak podle ministra měla proběhnout generálka. „Pokud vše dobře půjde, v květnu 2013 bude ostrá verze v celé České republice,“ uzavřel.  

Tradiční návštěvu prezidenta mezi prvňáčky letos zažije Ostrava. Václav Klaus navštíví zdejší pobočku gymnázia, které vede jeho syn, a zavítá i na jednu základní školu.