Základní informační registry začnou plně fungovat až v červenci 2012

Praha - Základní informační registry, které mají nahradit nejednotné databáze úřadů, budou plně spuštěny až od července 2012. Roční odklad dnes podpisem novely zákona potvrdil prezident Václav Klaus. Odložení navrhla skupina poslanců z ODS, ČSSD a KSČM kvůli obavám, že se registry do poloviny příštího roku nepodaří na standardní provoz řádně připravit. V návaznosti na posunutí termínu pro plné spuštění registrů se odsouvá i opatření v zákoně o elektronickém podpisu.

Testovací provoz registrů má začít letos v červenci. Podle autorů novely ale není reálné jej ukončit s červnem 2011. Zpoždění má schvalování projektů v integrovaném operačním programu, jehož prostřednictvím má být systém hrazen z evropských fondů.

Základními registry jsou registr obyvatel, registr osob (firem a úřadů), registr územní identifikace, adres a nemovitostí a registr práv a povinností úřadů, firem i občanů. Mají nahradit systém nejednotných a často zdvojených databází různých úřadů. Díky projektu by lidé už nemuseli sdělovat různým úřadům stejné informace - úředníci si je zjistí sami, vyhledávání má být také rychlejší. Například registr obyvatel sjednotí údaje z dosavadních evidencí obyvatel, občanských průkazů a cestovních dokladů a z informačního systému cizinců.