Přepadl deset bank, dostal sedm let

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové poslal 46letého Jiřího Justina za deset ozbrojených přepadení bank na sedm let do vězení. Podle obžaloby Justin v přepadených bankách ve východních a severních Čechách celkem uloupil přes 1,8 milionu korun. Rozsudek není pravomocný. Obžalovaný i státní zástupce si pro odvolání ponechali lhůtu.

Justin také podle rozsudku musí České spořitelně zaplatit škodu 160 475 korun a pojišťovně Kooperativa dalších 1,655 milionu korun. Justin při zahájení procesu u soudu devět přepadení popřel. Přiznal se jen k poslední loupeži z loňského června, při které byl zatčen. Řekl také, že žádné peníze na úhradu škody proto nemá.

Obžalovaný, kterému hrozilo až 12 let vězení, přepadl podle spisu jako první v únoru 2007 pobočku České spořitelny v Žatci. Pobočky spořitelny pak vyloupil i v Trutnově, Turnově, Chvaleticích u Pardubic a Jílovém u Děčína. Spořitelnu v Trutnově přitom přepadl třikrát a ve Chvaleticích dvakrát. Jednou se neúspěšně pokusil ukrást peníze z pobočky ČSOB v Trutnově. Poslední přepadenou byla Komerční banka v Trutnově.

Lupič nikoho nezranil, osm lidí má ale posttraumatickou poruchu

Podle státního zástupce Milana Vacka bylo důkazů proti Justinovi dost. „Jsou tam otisky prstů, pachové stopy, poškozené jej poznaly, zbraň se u něj našla,“ uvedl. Při přepadeních nebyl nikdo zraněn, ale osmi pokladním nebo klientům banky Justin svým jednáním způsobil posttraumatickou stresovou poruchu.

Scénář přepadení byl vždy stejný. „Na bankovní úřednici namířil pistoli a požadoval peníze. Až na jeden případ mu byly peníze vždy vydány,“ řekl Vacek. Pro přepadení si Justin podle něj pořídil plynovou pistoli, která byla věrnou napodobeninou pistole Beretta 92. Zpočátku se při přepadeních ani nemaskoval.

Při poslední loupeži chtěl Justin údajně původně vyloupit trutnovskou spořitelnu, kterou již dříve třikrát přepadl. Banka však měla z technických důvodů zavřeno. Tak se rozhodl vyloupit Komerční banku nedaleko. Když zjistil, že v bance peníze nejsou, po strkanici s pracovníkem banky utekl. Zalarmovaná policie pak krátce na to zastavila auto, ve kterém ujížděl, a zatkla ho. Kriminalisté zajistili i kuklu a pistoli, kterou používal.

Server Týden.cz v úterý uvedl, že Česká spořitelna chce čelit opakovanému přepadávání svých poboček jejich přestěhováním na jinou adresu. Celkem by místo mohlo změnit až 20 poboček. „Týká se to poboček, které jsou za rok opakovaně přepadávány. Cílem bude především zajistit bezpečí našich zaměstnanců a najít místo, kde se budou cítit bezpečněji i další klienti,“ uvedla ředitelka komunikace spořitelny Klára Gajdušková.