Most spojující střed a sever z Plzně je uzavřen

Plzeň – Pro havarijní stav byl uzavřen provizorní most v Jateční ulici, který spojuje centrum Plzně se Severním Předměstím, kde žije 70 tisíc lidí. Při běžné kontrole našli silničáři na mostu prasklý čep, proto okamžitě zakázali vjezd všem vozidlům. Plzni tak hrozí dopravní kolaps, protože na přetíženou Karlovarskou ulici přijedou další auta. O nejvhodnějším řešení problému bude jednat zvláštní tým, který zjistí rozsah poškození mostu.

Přesná trasa objížďky uzavřené Jateční ulice zatím není stanovena, v Plzni však existuje už jenom jeden most, po němž je možné dostat se na severní břeh Mže resp. Berounky. Doprava tak zřejmě bude svedena do Karlovarské ulice a přes Roudnou. Podle policejní mluvčí Martiny Hábrové první hodiny po uzavření zatím nepřinesly žádné komplikace a ani nehodu.

Podle Jaroslava Vejpravy z dopravního odboru Plzeňského kraje snad nebude oprava mostu trvat příliš dlouho. „Odhaduji to spíše v řádech dnů než týdnů,“ řekl.
##GMAP:3809:Uzavírka v Plzni##

Uzavírku provádí kralovická správa a údržba silnic. „Ta také zajišťuje opravu poškozené části tak, aby uzavírka byla co nejkratší a automobilový provoz se mohl vrátit do současných tras co nejdříve,“ podotkl René Zeithaml z krajského úřadu.

Provizorní most na Jateční vznikl vedle původního památkově chráněného mostu. Z něj musela být koncem roku 2008 kvůli havarijnímu stavu konstrukce zcela stažena doprava, která byla převedena právě na provizorní náhradní konstrukci. Na místě by měl vzniknout docela nový most pro auta. „Pokud se podaří získat stavební povolení na nový most koncem roku, tak chceme ještě požádat na výstavbu o evropské peníze,“ uvedl Vejprava. Stavět by se tak mohlo začít příští rok v létě.