Paroubek navrhl řešení sporu o vládu: Zrušíme ministra pro EU

Praha - Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek navrhuje zrušit post ministra pro evropské záležitosti, který nyní zastává Juraj Chmiel (za ODS). Agendu úřadu, který je dle předsedy ČSSD po skončení evropského předsednictví už úplně zbytečný, by mohlo převzít ministerstvo zahraničí. Resort životního prostředí pak může převzít nestraník za občanské demokraty. Paroubkův návrh na řešení personálního obsazení vlády po odchodu ministrů za zelené počítá také s tím, že agendu ministra pro lidská práva a menšiny bude spravovat premiér Jan Fischer. Volební lídr ODS Petr Nečas se k návrhu ČSSD vyjádří až příští týden po schůzce s Fischerem a Paroubkem. Předsedovi ČSSD jde podle něj především o prezentaci v médiích.

„Pokud to ODS odmítne, nebudu tomu rozumět,“ uvedl Paroubek s tím, že jde o nabídku, kterou nelze odmítnout. V tuto chvíli je podle něj ve vládě osm nominantů z řad ODS a stejný počet z řad ČSSD. ODS by proto podle něj musela do čela ministerstva jmenovat nestraníka, který by ale mohl mít i pozastavené členství v ODS. „Lidská práva jsou agendička nepříliš velká, ale významná, takže by ji mohl spravovat premiér,“ dodal Paroubek.  

Nečas: Paroubek není schopen držet žádnou dohodu

„Paroubek není schopen držet žádnou dohodu,“ reagoval Nečas, který poukázal na dohodu ze čtvrtečního večera pokračovat v jednání až po Velikonocích. Předsedovi ČSSD jde podle něj především o jeho vlastní prezentaci v médiích. Volební lídr ODS dodal, že s ním nebude „handlovat“ o politických funkcích: „Na rozdíl od Jiřího Paroubka si nehodlám posílat vzkazy se svými politickými partnery, včetně pana předsedy vlády, prostřednictvím médií, proto své stanovisko sdělím příští týden na jednání u premiéra.“ 

Jiří Paroubek:

„Návrh reprezentuje to, co by mělo být korektním zájmem obou těch velkých politických stran i pana Fischera. To znamená, aby byla vybalancovanost politických sil ve vládě.“ 

Předseda sociálních demokratů ve čtvrtek večer nepřistoupil na návrhy ODS, které přinesl Petr Nečas. Občanští demokraté navrhují, aby ministerstvo životního prostředí vedl jeden z jimi navržených současných ministrů, premiér nebo jimi nominovaný nový člen vlády. Politici se mají znovu sejít po Velikonocích.

Spor vznikl poté, co Fischer pověřil vedením ministerstva životního prostředí po odchodu Jana Dusíka (za SZ) ministra zemědělství Jakuba Šebestu, kterého do vlády nominovali sociální demokraté, a rezignoval ministr pro lidská práva Michael Kocáb (za SZ). Podle ČSSD Fischer vyřešil otázku obsazení ministerstva životního prostředí dostatečně. Pokud by druhý resort převzal sám Fischer, poměr sil ve vládě by podle Paroubka i tak zůstal vyrovnaný, protože premiér byl navržený občanskými demokraty.

Fischer po čtvrtečním jednání podotkl, že Šebestu pověřil řízením dalšího resortu ve chvíli, kdy nebylo jasné, že odejde i ministr pro menšiny a lidská práva Michael Kocáb. Po jeho odchodu se podle Fischera staly požadavky ODS legitimní.