Gruzínec, kterého ukrýval Štětina, má šanci žádat znovu o azyl

Brno - Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí ministerstva vnitra o neudělení mezinárodní ochrany Gruzínci Timurovi Borchašvilimu, kterého ukrýval senátor Jaromír Štětina. Loni ministerstvo opakovaně zamítlo žádost cizince o azyl v ČR a v červnu i jeho žádost o udělení mezinárodní ochrany. Borchašvili rozhodnutí napadl s tím, že v případě návratu do Gruzie mu hrozí pronásledování ze strany ruských tajných služeb. Informaci přinesl server Týden.cz.

Brněnský soud ministerstvu vytýká, že se blíže nezabývalo obavami Borchašviliho o vlastní bezpečnost ani jeho žádostí o udělení azylu z května loňského roku. Soud v rozsudku připomíná Úmluvu o právním postavení uprchlíků, která stanoví, že stát nevyhostí uprchlíka v případě, že by to ohrozilo jeho život nebo politickou svobodu na základě rasy, náboženství, národnosti či politického přesvědčení. Ministerstvo má nyní zvážit, zda se na Borchašviliho tento článek úmluvy nevztahuje.

Kde se nyní Gruzínec nachází, Štětina neví

Borchašvili tvrdí, že byl pronásledován už před svým odjezdem ze země, kterou opustil ze strachu o svůj život. Podle senátora Štětiny byl v ohrožení, protože dříve spolupracoval s bývalým čečenským prezidentem Aslanem Maschadovem. Cizinec u soudu argumentoval tím, že bylo narušeno jeho právo na bezplatného právního zástupce, a žádost o mezinárodní ochranu mu tak museli sepisovat nekvalifikovaní lidé, kteří se mu snažili pomoci. Dále se ohradil proti závěru ministerstva, podle něhož nebyl cizinec v krizové situaci.

Ředitel odboru azylové a migrační politiky Tomáš Haišman ke kauze uvedl, že z toho, „co ten člověk vyprávěl, jsme dospěli k závěru, že jeho vyprávění nejsou věrohodná, a proto jsme jeho žádost shledali nepřípustnou.“ Štětina doufá, že cizinec ve své snaze získat azyl uspěje. Kde se ale Borchašvili nyní nachází, podle svých slov neví. Domnívá se, že je někde v Praze a čeká na vyjádření cizinecké policie, jak má dále postupovat.

Mapka Kavkazu
Zdroj: ČT24