Česko uctí památku obětí od Smolenska státním smutkem

Praha - Česká republika uctí památku obětí nehody polského prezidentského letadla dnem státního smutku. Prezident Václav Klaus a vláda ho vyhlásí na den pohřbu obětí nehody, ten zatím není určen. Oznámil to mluvčí ministerstva zahraničí Filip Kanda. Česko v den smutku uctí památku zesnulých Poláků minutou ticha. „Tragédie polského národa je i naší tragédií. Proto by v ten den měly být spuštěny všechny vlajky na všech státních budovách na půl žerdi. Chtěli bychom také uctít památku obětí toho leteckého neštěstí minutou ticha,“ uvedl Jan Kohout, ministr zahraničních věcí ČR.

Památku zemřelých připomínaly nedělní bohoslužby po celém Česku. V Praze se konala mše v polštině v kostele Svatého Jiljí. Truchlí také Těšínsko. Tisíce obyvatel se zde hlásí k polské národnosti a vazby na Polsko jsou v oblasti velmi silné. Prezident Lech Kaczyński Těšínsko několikrát navštívil.

Už od včerejška lidé přicházejí uctít památku obětí také k budově polského konzulátu v Ostravě. Zítra ráno bude v konzulátu vystavená kondolenční kniha.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Polsko si oběti sobotní letecké katastrofy dnes připomnělo dvěma minutami ticha. Život v zemi hluboce zasažené sobotní tragédií se na okamžik zcela zastavil, v mnoha městech se rozezněly sirény, lidé bez hnutí stanuli na ulicích.

Odpoledne ve Varšavě přistálo letadlo s ostatky polské hlavy státu a dvěma dalšími oběťmi neštěstí. Z letiště byla rakev s tělem Kaczyńského převezena do prezidentského paláce.

Na Pražském hradě visí polská vlajka se smutečními pruhy

Soustrast Polsku projevili prezident Václav Klaus, premiér Jan Fischer, šéfové obou komor parlamentu i mnozí politici. Klaus po nehodě nařídil vyvěsit na Pražském hradě kromě české státní vlajky také polskou s černými smutečními pruhy. Uctít památku neštěstí státním smutkem se rozhodly i některé další země. Na den pohřbu ho vyhlásí například Německo.

Polský prezident Lech Kaczyński a desítky dalších příslušníků polské politické, vojenské a církevní elity zahynuli v sobotu při pádu letadla u Smolenska na západě Ruska. Tělo Kaczyńského by mělo být dnes z místa neštěstí převezeno do Varšavy.

Na Pražském hradě visí polská vlajka se smutečními pruhy
Zdroj: ČT24/Michal Krumphanzl