Poslanci uctili oběti polské tragédie, pak schválili mateřskou i nižší zdanění benefitů

Praha - Čeští poslanci dnes uctili povstáním a minutou ticha památku obětí sobotní letecké katastrofy, při níž zahynul polský prezident Lech Kaczyński a řada jejich kolegů z polského zákonodárného sboru. V úvodu dubnové schůze dolní komory českého parlamentu je o to požádal její předseda Miloslav Vlček (ČSSD). „Nešťastná letecká havárie u Smolenska připravila o život elitu polského národa,“ uvedl Vlček. Připomenul, že kromě prezidenta a jeho manželky pád letounu nepřežili dva místopředsedové polského Sejmu, řada poslanců a senátorů, guvernér centrální banky nebo náčelník generálního štábu. Celkem na palubě letounu zahynulo 96 lidí.

Poslanci dnes definitivně prosadili nižší zdanění zaměstnaneckých výhod daní z přidané hodnoty. Přehlasovali prezidentské veto zákona, který vrací zdanění benefitů na dřívější nižší úroveň. Proti vyššímu zdanění protestovaly hlavně odbory a hrozily stávkou v dopravě.

ČSSD, KSČM a Strana zelených znovu prosadily uzákonění pravidel krajského referenda, která tak budou platit od roku 2011. Sněmovna, která před měsícem přehlasovala odmítavý postoj Senátu, dnes během několika minut přehlasovala veto prezidenta Václava Klause. Pro hlasovalo 104 ze 191 přítomných členů dolní komory.

Poslanecká sněmovna dnes také přehlasovala veto Senátu k novele zákona o nemocenském pojištění. Návrh má zvýšit mateřskou na úroveň loňského roku. Jeho součástí je také opětovné proplácení ošetřovného v prvních třech dnech nemoci. Novela nyní putuje k prezidentovi.

Ve zrychleném řízení prošla novela zákona o cestovních dokladech, podle které by děti v budoucnu měly mít vlastní cestovní doklady. Vláda předlohou reagovala na nařízení Evropského parlamentu, který zavádí zásadu „jedna osoba - jeden pas“. Nyní ji posoudí Senát.

Sněmovna poslala do závěrečného schvalování také ústavní novelu ČSSD o zavedení přímé volby prezidenta. Šance na přijetí v předvolební době jsou minimální. Poukázal na to předseda sněmovního ústavněprávního výboru Marek Benda (ODS), podle něhož se nepodaří najít půldruhého měsíce před volbami ve sněmovně dostatek hlasů na změnu ústavy.

Hranice 16 senátních obvodů se změní

Kvůli změnám počtu obyvatel by se také měly ještě letos změnit hranice 16 senátních obvodů. Novela rovněž prošla zrychleným čtením. Z obvodů, kde se na podzim budou konat senátní volby, se úpravy týkají Prahy 6, Mělnicka, Kutnohorska a Ostravy. Normu nyní dostane k posouzení horní komora Parlamentu.

Důvodem úprav je změna počtu obyvatel v polovině z nich nad zákonem stanovený limit. Každý senátor musí zastupovat zhruba stejný počet obyvatel, v průměru aktuálně přes 129 000 lidí. Novela by měla opět o něco zvětšit na úkor sousedních obvodů senátní obvod Prahy 1 a jeden ze dvou ostravských obvodů, kde se počet obyvatel snížil pod zákonem stanovený limit. O část území by naopak měly přijít Praha 5 a 9, Mělnicko, Kladensko, Mladoboleslavsko a Benešovsko, v nichž se počet obyvatel zvýšil. Někteří středočeští voliči z těchto obvodů tak budou nově spadat pro senátní volby pod Českolipsko, Kladensko, Jablonecko a Kutnohorsko.

Hranice senátních volebních obvodů se mění prakticky pravidelně každé dva roky, neboť tyto úpravy lze provést pouze v roce senátních voleb. Pokud se počet obyvatel v některém ze senátních obvodů dostane mimo zákonem stanovenou patnáctiprocentní odchylku, je třeba hranice obvodu změnit. Nejčastěji se týkají Prahy kvůli vylidňování centra metropole.

Dubnová schůze

bude posledním řádným zasedáním poslanců před květnovými volbami do dolní komory. V květnu by se poslanci měli sejít už jen na krátké schůzi, na níž by projednali vetované zákony.

Celkem mají poslanci naplánovaných dvě stě bodů, už teď je zřejmé, že všechny projednat nestihnou. Schůze je totiž naplánovaná pouze do pátku.