Bezlepkové potraviny možná podraží

Praha – Na bezlepkových potravinách jsou závislí lidé, kteří trpí celiakií. Jejich mezinárodní organizace prosazuje jednotné značení bezlepkových potravin. A chce také zavést licence a vybírat pak procenta z prodeje. Podle výrobců by to ale znamenalo zdražení a omezení výroby těchto potravin. Celiakií trpí podle lékařů každý dvoustý Čech, ví to ale jenom desetina z nich. Přitom onemocnění způsobuje průjmy, problémy s růstem a chudokrevnost u dětí, deprese a neplodnost. Neléčená dokonce u deseti procent pacientů končí rakovinou.

„Neexistuje lék, neexistuje nic jiného,“ vysvětluje Eliška Dufková ze Společnosti pro bezlepkovou dietu. Dopátrat se, které potraviny lepek obsahuje a které ne, je někdy detektivní práce. Často bývá i v čokoládě, jogurtech a uzeninách. To by se teď mělo změnit a po otestování by výrobky měly dostávat jednotné značení. Jenže Mezinárodní organizace celiaků chce s licencí obchodovat.

Už teď stojí kilo bezlepkové mouky sto korun a potraviny bez přídavku obilovin jsou dražší než ostatní. Výrobcům by se po přijetí návrhu nevyplatilo je produkovat. „Přestali bychom testovat naše uzeniny na bezlepkovost, zákazníci by ztratili přehled o tom, co je bezlepkové a co ne. Podle našeho názoru je to jednoznačně parazitování na nemocných,“ řekl ředitel marketingu Globus Boris Malý.

Odpověď na dotazy týkající se návrhu mezinárodní organizace neposlala. České sdružení celiaků návrh považuje (stejně jako pacienti) za likvidační. Některé pojišťovny přispívají na jídlo dětem kolem dvou tisíc korun ročně, ostatní nedostávají nic. Přijetí návrhu by znamenalo pro některé rodiny ještě větší výdaje.