Firma darovala ODS 2 miliony, později si sama půjčila a je v zástavě

Praha – Třebíčská firma KPM GROUP Petra Komendy darovala Občanské demokratické straně dva miliony korun. O šest týdnů později si ale sama musela půjčit dva a půl milionu na nákup průmyslových strojů a materiálu na výrobu dřevěných briket. Majitel společnosti navíc musel dát firmu do zástavy. Komenda tvrdí, že chtěl darem podpořit pravicovou stranu a úvěr si musel vzít kvůli rozšiřování podnikání. Informaci přinesly Hospodářské noviny.

„Přišli k nám dva muži a nabídli pomoc, tedy sponzorský dar. Peníze nám bez problémů převedli na účet. Nemáme peněz nazbyt, takže jsme je neodmítli,“ uvedl mluvčí ODS Martin Kupka. Kdo tak významného sponzora sehnal nebo doporučil, ale neví. Stejně jako hlavní manažer ODS Jan Kočí, který je pod sponzorskou smlouvou podepsaný. Komenda tvrdí, že chtěl před volbami podpořit pravicovou stranu: „Navštívil jsem hlavní kancelář ODS a osobně jsem to projednal s manažerem Kočím.“

Firma si půjčila 2,5 milionu na 17procentní úrok

Na otázku, proč straně dával tolik peněz, když sám později musel žádat o úvěr, vyhýbavě odpověděl, že rozšiřoval předmět podnikání o zpracování dřeva. Majitele marketingové agentury Tysam Tomáše Kocka ale informace o daru zaskočila. Jeho společnost totiž Komendově firmě půjčila 2,5 milionu na 17procentní úrok: „Půjčil jsem jim, protože pan Kratochvíl, který tam pracuje, je můj kamarád a požádal mě o to. Měli už nějaké peníze od banky. Další už jim ale půjčit nechtěla, a tak jsem jim půjčil já.“

KPM GROUP sídlí v Náměšti nad Oslavou a není příliš známá. Ještě donedávna ale spolu s firmou Czech Radar vydělávala na instalaci soukromých radarů do českých měst. Firmy byly i vzájemně propojené. Jméno firmy Czech Radar se už v médiích několikrát objevilo. Společnost si totiž od obcí bere velké provize z vybraných pokut. Před dvěma lety navíc jako jediná získala certifikát na provozování speciálních vah zabudovaných do silnice, které mají vážit kamiony. Ředitel Czech Radar Milan Bednář ale tvrdí, že rozhodnutí o sponzorském daru padlo až po jeho odchodu z KPM GROUP. Domnívá se, že Komenda chtěl ODS podpořit, protože byl „vždy pravicově smýšlející“.

Středočeská ODS loni dostala 1,5 milionu od firmy z paneláku

Společnost KPM GROUP přitom není prvním kontroverzním sponzorem ODS. Hospodářské noviny před několika dny upozornily na firmu S.K.I. plus sídlící v Plzni v panelákovém bytě, která středočeské ODS loni darovala 1,5 milionu korun. Zvláštností sponzorů ODS bývá i to, že své dary neradi dávají vcelku, aby unikli pozornosti médií. Rozdělují je proto na menší částky.

Volební kampaň ODS
Zdroj: ČT24