Čeští vědci budou mít přístup ke špičkovým technologiím z USA

Praha - Vláda schválila smlouvu o spolupráci ČR a USA v oblasti obranného výzkumu. Pokud dokument ratifikují obě strany, měl by dát českým vědcům přístup k projektům vyhrazeným pouze Američanům a zhruba deseti dalším státům. Kabinet si od kontraktu slibuje i to, že čeští vědci budou mít přístup ke špičkovým americkým technologiím. Do projektů by se mohla zapojit nejen obrana, ale i další resorty nebo soukromé společnosti. Ministr obrany Martin Barták předpokládá, že by smlouvu mohl jménem české strany podepsat už v nejbližších týdnech.

„Předpokládáme, že nyní se ten proces urychlí. V několika týdnech, bude-li to možné, by to byla tato vláda, kdo smluvní vztah uzavře,“ uvedl ministr obrany. Pokud by smlouva nebyla podepisována na ministerské úrovni, mohl by ji za ČR podepsat například český velvyslanec v USA.

Radar padl, vědecká spolupráce pokračuje

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Martin Barták:

„Tato smlouva je průlomová, je to první smlouva, která umožní našim subjektům, vědeckovýzkumným kapacitám, dostat se na stejnou úroveň, jako mají ty americké.“

České univerzity a další vědecká zařízení se díky smlouvě budou moci ucházet o dotace, granty či participaci na projektech primárně ve vojenském, ale přeneseně i v civilním výzkumu. Smlouva je formálně reciproční, Barták i ministr financí Eduard Janota dnes ale připustili, že je očekáván větší zájem českých institucí o americké granty než opačně. Objem získaných financí nechtěli ministři specifikovat, hovořili o „řádech milionů“, ale i možnosti daleko vyšších objemů. „U základního výzkumu to může zásadním způsobem napomoci a otevřít nám dveře,“ zdůraznil Barták.

Zástupci obou států smlouvu připravovali od minulého roku. Vědeckou spolupráci chtěly země rozvíjet v rámci zapojení ČR do amerického projektu raketové obrany. Výstavbu radarové základny v Brdech prezident Barack Obama sice zrušil, v jednáních o vědecké spolupráci se ale pokračovalo. Barták dnes zároveň popřel, že by smlouva byla „kompenzací“ za zrušený radarový projekt. Připustil ale, že pro českou stranu je to významnější dokument než pro americké partnery.