Na Baťově kanálu začala plavební sezona

Uherské Hradiště - Letošní plavební sezona začala dnes na Baťově kanálu slavnostním otevřením nového přístaviště v Uherském Hradišti. Unikátní vodní cesta, která prochází napříč Zlínským a Jihomoravským krajem, nabízí turistům kromě rozšíření možnosti kotvení výletních i menších motorových lodí a hausbótů i nedávno otevřenou 80 kilometrů dlouhou cyklostezku vedoucí podél kanálu z Kroměříže až do Hodonína. Na návštěvníky čeká i řada doprovodných akcí.

Nové přístaviště se nachází na levém břehu řeky Moravy v těsné blízkosti centra města a památkové zóny. „Nové přístaviště rekreační plavby na Moravním nábřeží a s ním spojené zahájení plavební sezóny na Baťově kanále přinese nejen výletní plavbu, ale stane se novou, netradiční vstupní branou do královského města,“ uvedl starosta Uherského Hradiště Libor Karásek.

Kromě uherskohradišťského přístaviště otevře Ředitelství vodních cest ČR (ŘVC) v neděli také nové přístaviště Napajedla - Pahrbek. „Obě tato přístaviště byla vybudována jako bezbariérová a přidala se tak k celé řadě dalších, díky nimž se stal Baťův kanál vyhledávanou turistickou destinací, ve které je možno netradičně k přepravě využít ať už linkovou osobní lodní dopravu nebo zapůjčené malé motorové lodě či hausbóty,“ uvedl mluvčí ŘVC Václav Straka.

„V současnosti je na celém Baťově kanálu 17 přístavišť a přístavů, z toho jeden na území Slovenska, a dalších pět je na řece Moravě (z toho také jeden na Slovensku), mimo souvislou vodní cestu,“ doplnil Straka s tím, že ŘVC připravuje výstavbu dalších přístavišť ve Spytihněvi na Zlínsku a v Sudoměřicích na Hodonínsku a stání pro lodě ve Strážnici na Hodonínsku. Práce by mohly začít letos na podzim po skončení sezony.

Letošní novinkou pro turisty bude možnost rezervace hausbótů přes internet. V přístavištích si lze půjčit asi 30 různě velkých obytných lodí.

Baťův kanál patří do pětice nejnavštěvovanějších turistických cílů na východní Moravě. Loni zaznamenal nejúspěšnější sezonu v historii, kdy se po něm svezlo 70 000 turistů.

Lidé také mohou využít pravidelných plaveb pro in-line bruslaře a rekreační cyklisty, kteří mohou plout na lodi a zpátky jet po cyklostezce nebo naopak. Z doprovodných akcí patří k nejzajímavějším první Veletrh lodí, který v polovině května představí velkou část lodního parku na Baťově kanálu, Slavnost vodního království v Hodoníně, jízda Dračích lodí nebo Divadlo na vodě - putovní turné Divadla v 7 a půl, které o prázdninách bude hrát v několika přístavech.

Nový přístav na Baťově kanálu byl uveden do provozu 1. května nedaleko města Skalica na západoslovenském Záhorí. Romantická vodní cesta z moravských Otrokovic se tak prodloužila na 65 kilometrů, z nichž drtivá většina protíná české území. Kanál vystavěla Baťova společnost a od roku 1938 až do roku 1960 se používal na přepravu lignitu. Opětovně byl splavněn před 12 lety.
Zdroj: ČT24