Kauza lékaře Bartáka: Velvyslanec chce podat trestní oznámení

Praha – Velvyslanec na Filipínách Josef Rychtar se ostře ohradil proti slovům spolumajitele polikliniky Modřany Jaroslava Bartáka. Vlivného lékaře viní bývalé asistentky ze sexuálního útisku i bití. Barták v pátek prohlásil, že jeho poslední asistentka Lucie byla Rychtarovou milenkou – a tudíž její modřiny může mít na svědomí právě Rychtar. Dlouholetý diplomat, který v kauze bití asistentky Jaroslava Bartáka na Filipínách sehrál významnou roli, doposud nechtěl k případu médiím nic říkat. Ačkoliv je jediným svědkem událostí na Filipínách, policie ho dosud nekontaktovala. V pondělí se proto na kriminalisty kvůli výpovědi obrátí sám.

Právě Josef Rychtar Lucii pomohl dostat se z Filipín, kde byla na služební cestě se svým nadřízeným Bartákem. Dívka si stěžovala na násilí a sexuální obtěžování z Bartákovy strany. O případu se dozvěděl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten velvyslanci zavolal a požádal ho, aby pomohl Lucii se z Filipín dostat. To také Rychtar udělal. Zajistil jí kopii pasu, protože originál měl údajně Barták zamčený v trezoru, a poslal pro ni auto, které ji odvezlo na letiště. 

Barták ale v pátek v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že viděl Rychtara a Lucii, jak se sblížili v erotickém klubu. Prý se líbali a Rychtar si ji odnesl na ambasádu. Rychtar ale tvrdí, že všechno je lež. „Už jsem kontaktoval právníka a budu to pozítří řešit a on mi určitě poradí, jak se bránit proti nesmyslům, které pan Barták říká veřejně, protože tohle je všechno velká lež,“ prohlásil Rychtar s tím, že bude na Bartáka podávat trestní oznámení. 

Jaroslav Barták s Milošem Zemanem a Václavem Klausem
Zdroj: ČT24

Byl jako Jekyll a Hyde, tvrdí o Bartákovi velvyslanec

Rychtar se dosud v médiích k případu nevyjadřoval, kvůli Bartákovým výrokům ale poskytl ČT rozhovor. „Pan Barták byl něco jako Jekyll a Hyde, přes den fungoval normálně a potom přišla noc a velmi agresivně se začal domáhat, abychom šli do nočních klubů.“ To sice velvyslanec odmítl, Barták prý ale na erotickém klubu trval a začal se chovat agresivně. „Když jsem řekl, že já ne, tak řekl: Lucie, půjdeme tam my dva. Ona řekla, že ne, postavila se mu také. Potom, když jsem je odvážel na hotel, tak ji nevybíravě slovně napadl, to mě už překvapilo, tomu se už nedá říct vulgarismy, to je velmi odporné chování,“ dodal Rychtar.

Druhý den ráno Rychtarovi Lucie volala s tím, že ji Jaroslav Barták v noci zmlátil. Sám velvyslanec sice nikdy u fyzického útoku na mladou ženu nebyl, pokaždé ji ale viděl večer, když byla v pořádku, a ráno, kdy už měla modřiny. „Jednou měla velkou bouli na čele, podruhé měla obrovský monokl pod okem,“ popsal Rychtar. 

Barták čelí už čtyřem trestním oznámením. Časopisu Týden ale ukázal údajný dodatek ke smlouvě s asistentkou, v němž se prý zavázala být mu plně k dispozici. Barták tvrdí, že je celá věc vykonstruovaná. Tvrdí, že tato i další dívky, které s ním v minulosti jezdily na zahraniční cesty, měly ve smlouvě zanesenu povinnost mít s ním pohlavní styk, ta se prý skrývala pod pojmem osobní služby. Ve fotokopii dodatku zveřejněné v nejnovějším vydání Týdne je pod bodem šest uvedeno, že „asistentka bude plnit osobní úkoly nadřízeného 2x týdně a na služebních cestách“. Lucie ale tvrdí, že „osobní úkoly“ jí Barták vysvětlil jako doprovod na různé společenské akce. „Radši bych se nechala zabít než s ním něco mít,“ řekla Týdnu.

Obvodní státní zástupkyně pro Prahu 4 Jitka Rybenská, která nad policejním vyšetřováním vykonává dozor, Týdnu řekla, že se nedá odhadnout, kdy padne rozhodnutí o případném Bartákově stíhání. „Věc rozhodně není ve stadiu před sdělením obvinění,“ uvedla žalobkyně.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)