Nečas si řekl, koho chce ve vedení ODS

Praha - Lídr ODS Petr Nečas několik dnů před kongresem strany vyjmenoval šest lidí, které by uvítal ve vedení ODS. V rozhovoru pro MF Dnes a Právo uvedl jako kandidáty na místopředsedy Davida Vodrážku, Alexandra Vondru, Pavla Blažka, Miroslavu Němcovou, Jiřího Pospíšila a Pavla Drobila. „Určitě každý z nich by byl přínosem pro vedení ODS,“ řekl Nečas. Funkce na volebním kongresu složí všichni současní místopředsedové a delegáti budou vybírat nové vedení v čele s předsedou. Na toho bude Nečas kandidovat, sněm ODS v Libereckém kraji ho už v pátek nominoval. Kongres ODS se uskuteční 19. a 20. června v Praze.

„Musíme se stát důvěryhodnou stranou, abychom opět byli klíčovou politickou silou na pravicové české politické scéně,“ prohlásil lídr strany s tím, že ODS dostala ve volbách jasný vzkaz, že musí projít změnami, včetně těch personálních.

Davidu Vodrážkovi by podle Nečase měla zůstat funkce prvního místopředsedy. Vodrážku podpořil regionální sněm ODS v Libereckém kraji. Kandidaturu na post místopředsedy už oznámil senátor Alexandr Vondra, kterého podpořila litoměřická ODS. Nominaci od mateřské organizace získal i předseda brněnské ODS Pavel Blažek.

Zájem o funkci místopředsedkyně zveřejnila už také místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, která nominaci místního sdružení ve Žďáru nad Sázavou získala v pondělí. Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil zatím kandidaturu zvažuje, ke kroku se však prý jednoznačně přihlásí až po regionálním sněmu v Plzeňském kraji. Drobil vedl volební kandidátku v Moravskoslezském kraji a v současné době se o něm uvažuje jako o vážném kandidátovi na post ministra průmyslu a obchodu.

Bendl, Gandalovič a Langer jsou mimo

O křeslo místopředsedy se již dříve přihlásil středočeský lídr občanských demokratů a bývalý hejtman Petr Bendl. Podle něj byl výsledek strany v regionu dobrý, což ho opravňuje k tomu, aby se o místopředsednickou funkci znovu ucházel. Nečas se však o Bendlovi vůbec nezmínil. V nejužším vedení nezasedne rovněž Petr Gandalovič. Ten už oznámil, že funkci místopředsedy obhajovat nebude. Reagoval tak na špatný volební výsledek v Ústeckém kraji, kde byl lídrem.

Příliš pravděpodobné není pokračování Ivana Langra ve vedení ODS. Nečas Gandaloviče i Langra vynechal z nedávné neformální schůzky s vybranými spolustraníky v pražských Klánovicích i ze svého kompetenčního týmu, v němž před volbami rozdělil odpovědnost za jednotlivé resorty. Dlouholetý místopředseda Langer se letos nedostal do sněmovny ani z prvního místa kandidátky ODS v Olomouckém kraji. Před volbami čelil tlaku spolustraníků, aby vůbec nekandidoval.