Žhářský útok ve Vítkově: U soudu vypovídal vyšetřovatel hasičů

Ostrava – U krajského soudu v Ostravě pokračovalo líčení v kauze žhářského útoku ve Vítkově. Prvním tématem byl samotný průběh požáru a jeho hašení, vypovídal proto vyšetřovatel hasičů: „Byl to požár třetího stupně. Když jsem na místo dorazil, celý dům už byl v plamenech,“ popisoval situaci na místě Roman Holubec. Ten pak místo požáru prohledal a našel i střepy láhví, které které žháři na zapálení domu použili.

Holubec potvrdil, že od začátku existovalo podezření na žhářský útok. Přesto vyšetřovatel hasičů prověřoval i další možné příčiny. „Prohlédl jsem například kamna a zjišťoval, zda topily a kdy se přikládalo,“ uvedl Holubec. Zběžně prohlédl i elektroinstalaci, který prý nevykazovala žádné poškození. „Vyšetřování opravdu směřovalo k tomu, že objekt byl zapálen z vnější strany pomocí hořlavin,“ doplnil. 

V soudní síni se řešilo také mlčení svědků. Loni v srpnu totiž zásahová jednotka zadržela celkem 12 osob, většinou neonacistů, mezi nimiž byli i čtyři obžalovaní. Ti posléze vypovídali, před soudem už ale vypovídat nechtějí. Podle obhajoby prý loni v sprnu vypovídali jen proto, že byli pod nátlakem. Druhá strana ale oponuje, že jsou naopak pod tlakem teď, protože se bojí případné msty ze strany neonacistů. 

Líčení bude u soudu pokračovat i v pátek. Na řadu by měly přijít záznamy z domovních prohlídek a možná i přehrání odposlechů telefonních hovorů čtyř obžalovaných - Davida Vaculíka, Ivo Müllera, Václava Cojocarua a Jaromíra Lukeše. Ty už soud během minulého líčení vyslechl – vypovídali ale jen Müller a Cojocaru. Před soudem už hovořili i členové rodiny, na kterou pravicoví extremisté útočili, a také lidé z okruhu jejich známých. Odborníci na extremismus pak potvrdili, že obžalovaní byli aktivní neonacisté.   

Čtyři mladí muži na dům obývaný devítičlennou romskou rodinou zaútočili v noci na 19. dubna 2009. Tři z nich do oken hodili tři zápalné láhve, čtvrtý, Lukeš, čekal v autě. Při následném požáru byli zraněni tři lidé. Nejmladší Natálie utrpěla hluboké popáleniny na 80 procentech těla. Podle obžaloby jejich čin souvisel se zviditelněním extremistických skupin a také se 120. výročím narození Adolfa Hitlera.