Za vraždu muže z ochranky dostal bezdomovec 18 let

Jihlava - Devětašedesátiletý bezdomovec Pavol Turták, který v únoru ubodal muže z ochranky třebíčského supermarketu, dostal za vraždu 18 let vězení. Trest ve věznici s ostrahou mu dnes udělil Krajský soud v Jihlavě. Třiašedesátiletého člena ochranné služby bodl útočník několikrát zavíracím nožem do hrudníku. Zraněný byl převezen do nemocnice, kde týž den zemřel. Pachatele zadržela policie na místě. Rozsudek zatím není pravomocný. Turtákovi hrozilo až 20 let vězení. Přitížilo mu, že se dřív v opilosti podobného útoku s nožem dopustil. Souzen byl i za jiné delikty. Znalci se shodli, že se jedná o člověka bez morálních zábran, který by mohl svoje jednání opakovat.

Muž strážce napadl s rozmyslem a zavraždil člověka, který vykonával své povolání, řekl ve zdůvodnění rozsudku předseda senátu Miroslav Novák. Obhajoba se vzdala práva na odvolání. Státní zástupce Ivan Hrazdira si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Rozsudek byl podle něj v souladu s jeho závěrečným návrhem, ale s tou výjimkou, že soud neshledal důvody k zabezpečovací detenci: „Já jsem stále přesvědčen o tom, že zabezpečovací detence měla být uložena.“ Třiašedesátiletého člena ochranné služby bodl Turták nejméně šestkrát zavíracím nožem, převážně do hrudníku. Muž z ostrahy se ho snažil vyvést z obchodu, aby neobtěžoval zákazníky. Zraněním podlehl po převozu do nemocnice. Pachatel byl na místě zadržen.

Manželka dostala odškodné 240 tisíc, požadovala 16 milionů

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Turták se hájil tím, že si nic nepamatuje kvůli opilosti. Uvedl, že předtím popíjel slivovici a vodku: „Byl jsem opilý tak, že nevím, co jsem dělal. Je mi to opravdu líto.“ To ale vyloučili přizvaní znalci. Nezjistili ani žádné příznaky duševní choroby, ačkoliv se ji prý snažil předstírat. Popřeli i to, že by byl v době napadení výrazně opilý. Podle znalce Josefa Svatoně měl v krvi kolem dvou promile, což odpovídá střední opilosti: „Lze předpokládat, že ta míra opilosti nebyla ve vztahu k jeho jednání nijak podstatná.“ Podle něj se u Turtáka nedá mluvit ani o trvalé závislosti na alkoholu.

Podle rozsudku má Turták také uhradit manželce zemřelého 240 tisíc korun. Žena žádala 16 milionů. Kvůli této kauze byl už dříve prošetřován také postup třebíčských policistů. Několik hodin před útokem v obchodě Turtáka zadrželi kvůli přestupku, a ačkoliv lékař doporučil jeho převezení do protialkoholní stanice, propustili ho. Jeden třebíčský policista za to dostal kázeňský trest.

Síň Nejvyššího správního soudu
Zdroj: ČT24