Nečas si od Klause odnesl dopis pro delegáty kongresu ODS

Praha - Lídr ODS Petr Nečas se dnes dopoledne na Pražském hradě sešel s prezidentem Václavem Klausem a seznámil ho s průběhem jednání o většinové středopravé vládní koalici. S prezidentem se shodli, že by bylo dobré, kdyby nově vznikající vláda byla aktivním tvůrcem státního rozpočtu. Nečas proto chce do 7. července vyřešit všechny spory ohledně vznikající koalice a pak sestavit vládu. Na Hradě se hovořilo i o situaci v ODS, kterou o víkendu čeká kongres. Nečas potvrdil, že Klaus nepřijede. Podle jeho slov ho ale prezident požádal, aby delegátům přečetl jeho dopis.

Strany, které mohou společně v Poslanecké sněmovně získat jistou většinu 118 hlasů, o možné společné vládě intenzivně vyjednávají. Příští týden se budou scházet téměř každý den. Zatím se jim však oficiálně nepodařilo uzavřít dohodu ani v jedné ze sedmi stěžejních oblastí.

„Samozřejmě, že otázka koaliční smlouvy je v tuto chvíli trochu jiná, než bývalo zvykem. Vzhledem k tomu, že vyjednávání se zúčastňují dva úplně nové politické subjekty, tak míra podrobnosti koaliční smlouvy bude možná vyšší, než bývalo zvykem,“ uvedl Nečas. 

Spory o zastoupení jednotlivých stran ve vládě

Vyjednávání by ale nově mohl zkomplikovat spor o počet křesel ve vládě. TOP 09 chce totiž stejný počet ministrů jako ODS. „Rozdíl mezi hlasy pro ODS a TOP 09 je velmi malý. Oni mají premiéra, ve všech jiných oblastech to musí být rovnoprávnost,“ uvedl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle Radka Johna by zase měly mít Věci veřejné stejný počet ministrů jako TOP 09. 

O rozdělení postů ve vládě i ve sněmovně chtěli lídři ODS Top 09 a Věcí veřejných jednat až v pondělí. Petr Nečas, který tak ještě dopoledne ubezpečoval prezidenta, že jednání běží bez problémů, už odpoledne na adresu případných koaličních partnerů nešetřil kritikou. „Považuji podobné výroky potencionálních koaličních partnerů za absolutně neprofesionální a já podobně hloupě postupovat nebudu.“ 

Počet ministrů bude souviset také s rozdělením křesel ve sněmovně. Post předsedy dolní komory parlamentu by mohla dostat ta ze stran, která se ve vládě tolik neprosadí. Třeba Radek John uvedl, že Věci veřejné tento post vnímají jako ekvivalent ministra. Funkci v čele dolní komory si přitom stále nárokují i sociální demokraté, kteří by v ní rádi viděli Lubomíra Zaorálka.

Nečas: Dopis považuji za velmi vhodnou a přiměřenou formu

Klausovu neúčast na kongresu Nečas jako zklamání necítí: „Podobný krok jsem očekával. Už když jsem zval pana prezidenta na kongres, tak naznačoval, že jeho časová agenda bude spíše taková, že to nebude možné,“ uvedl. Klaus podle lídra ODS zvolil formu, kterou považuje za velmi vhodnou a přiměřenou, „to znamená poslání dopisu delegátům a žádost ke mně, abych tento dopis osobně přečetl“.  

Petr Nečas
Zdroj: ČT24