Šéf sněmovny bude z ODS, tři místopředsedové pak z VV, TOP 09 a ČSSD

Praha - Zástupci ODS, Věcí veřejných a TOP 09 se dohodli na nové podobě vedení Poslanecké sněmovny. ODS obsadí křeslo předsedy, o tři křesla místopředsedů se podělí rovným dílem TOP 09, Věci veřejné a ČSSD. Na zástupce komunistů se nedostane, oproti minulém funkčnímu období sněmovny se má počet místopředsedů snížit z pěti na tři. Věci veřejné už mají jasno, jako místopředsedkyni sněmovny nominují Kateřinu Klasnovou; šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg žádné jméno dnes neuvedl a Petr Nečas, s největší pravděpodobností příští český premiér, by rád viděl na postu předsedy sněmovny Miroslavu Němcovou, nicméně podotkl, že to je v kompetenci poslaneckého klubu, který o nominaci rozhodne zítra, stejně jako klub TOP 09.

K tomu, že šéf sněmovny bude z řad ODS, Nečas uvedl, že předseda má reprezentovat většinu: „Je evidentní, že tady vzniká většina 118 poslanců a poslankyň.“ Jasno má i Nečas o svém favoritovi na předsednický post. „Budu grémiu a poslaneckému klubu navrhovat paní 1. místopředsedkyni ODS Mirku Němcovou,“ potvrdil na brífinku po jednání K9.

Předseda Věcí veřejných Radek John potvrdil, že zeštíhlení sněmovny se bude týkat i jejího vedení, a stejně jako Nečas už mají i VV jasného kandidáta: „Bude to Kateřina Klasnová, takže my se dobrovolně přihlašujeme k nadvládě žen ve sněmovně. Kéž by to tak bylo i v jiných případech.“ TOP 09 bude mít jasno až po zítřejším hlasování v poslaneckém klubu. Už dříve se ale mluvilo o místopředsedkyni strany a bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové. Ta řekl, že ji Schwarzenberg v tomto smyslu oslovil: „Mohu potvrdit, že pan předseda Schwarzenberg mě s touto nabídkou oslovil a že jsme si takříkajíc na ni plácli.“

ČSSD ani KSČM se návrh nelíbí

Sociální demokraté i komunisté s návrhem rodící se koalice na rozdělení vedení sněmovny nesouhlasí. „Já nemám problém s tím, že je zredukován počet místopředsedů, já mám problém s tím, jak se vyjednává o postu předsedy sněmovny,“ řekla poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová. Myslí si, že za současné situace by bylo zcela na místě, aby v čele sněmovny stál sociální demokrat. Předseda komunistů Vojtěch Filip označil postup možných koaličních stran za nepříliš demokratický. Poukázal například na to, že v německém spolkovém sněmu má každá frakce právo na zastoupení ve vedení parlamentu. Tvrdí také, že zvolený model jednoho předsedy a tří místopředsedů nebude příliš fungovat, protože nejde o reprezentativní funkce, ale o ryze pracovní pozice. Místopředsedové se například střídají v řízení schůzí.

Počet výborů se zatím neřešil

Budoucí koalice totiž už dříve avizovala, že by se měl snížit počet poslaneckých výborů a podvýborů. Z 91 dosud existujících by mělo zůstat 66 podobných struktur. Podle lídrů stran se ale o výborech bude ještě jednat, protože se to týká i jiných stran, než koaličních - tedy i ČSSD a KSČM a je zde do jisté míry vazba na vládu. „Dokud nebude jasné rozdělení, kdo je koalice, které strany jsou vládní a které opoziční, toto rozdělení nejde udělat,“ řekl Nečas. Určité kontrolní funkce by totiž měla zastávat opozice. Lídři pouze uvedli, že budou existovat tři kategorie výborů podle velikosti. Nejpočetněji zastoupené - třiceti členy - bude výbor rozpočtový, hospodářský a výbor pro obranu a bezpečnost. Druhá kategorie výborů bude čítat 23 členů a třetí 15. Podle Johna to pro daňová poplatníka nebude nic znamenat, členství se nehonoruje. „Členové tam jsou na práci,“ řekl.

K9 napíše Janotovi kvůli ekotendru

Koaliční lídři se také rozhodli, že požádají ministra financí Eduarda Janotu o písemné potvrzení, že nebude-li vybrán vítěz ekologického supertendru, nebudou státu hrozit žádné arbitráže a spory.

Formulace přístupu budoucího koaličního kabinetu k pokračování supertendru na likvidaci starých ekologických škod za víc než sto miliard korun je citlivým bodem jednání o ekologickém programu rodící se koalice. Zatímco TOP 09 prosazuje dokončení soutěže, ODS a VV by nejraději zakázku rozdělily do několika menších. Budoucí vláda bude muset o zakázce rozhodnout po 7. prosinci.

Poslanecká sněmovna v novém složení se sejde už zítra. Pokud ustavující schůze nové sněmovny skončí ve čtvrtek, jak se plánuje, úřednický kabinet Jana Fischera hned v pátek ráno rozhodne o své demisi na mimořádném zasedání. Řekl to dnes premiér Fischer.