Vláda navrhla na post předsedkyně ČSÚ rektorku Ritschelovou

Praha - Na post předsedkyně Českého statistického úřadu (ČSÚ) dnes vláda prezidentu Václavu Klausovi navrhla rektorku Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Ivu Ritschelovou. V čele ČSÚ vystřídá dosavadního místopředsedu Jiřího Křováka, který byl vedením úřadu pověřen po odchodu předsedy Jana Fischera na post premiéra. Ritschelová se dnes nechtěla ke své kandidatuře blíže vyjadřovat. V čele úřadu zatím není, záleží proto podle ní na tom, jak se k návrhu prezident postaví. Premiér Jan Fischer na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že s prezidentem nominaci konzultoval. Ritschelová má podle premiéra pro funkci odborné předpoklady.

Fischer svého nástupce vybíral ze čtyř až šesti lidí. Na rektorce ocenil reputaci, které se těší, i její zkušenosti ve spolupráci se zahraničím. Splňuje podle něj manažerské parametry a je politicky nezávislá. Český statistický úřad řídil jeho první místopředseda Křovák od dubna loňského roku. Zastupováním ho zmocnil designovaný premiér Jan Fischer, který stál v čele ČSÚ od roku 2003. Když se stal předsedou vlády, musel se podle kompetenčního zákona a zákona o střetu zájmů funkce předsedy ČSÚ vzdát.

Ritschelová: Nabídka mi udělala velkou radost

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Rektorka se ve své vědecké práci zabývá makroekonomickými aspekty tvorby a ochrany životního prostředí, environmentální ekonomií, politikou životního prostředí či financováním ochrany životního prostředí. Absolvovala řadu odborných a studijních stáží na zahraničních odborných pracovištích, účastnila se mise OSN do Kosova, Arménie, Gruzie, Ázerbájdžánu a Kyrgyzstánu. Je členkou několika vědeckých a redakčních rad.

Iva Ritschelová je odbornicí na environmentální ekonomii. Narodila se 16. července 1964. Vystudovala textilní fakultu Vysoké školy strojní a textilní v Liberci, obor ekonomika spotřebního průmyslu. V roce 1993 získala na Vysoké škole ekonomické v Praze titul CSc., od roku 2000 je docentkou pro obor hospodářská politika. Absolvovala několik zahraničních studijních i pracovních pobytů. Rektorkou Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem je od března 2007. V říjnu 2007 odmítla nabídku Strany zelených stát se ministryní školství ve vládě Mirka Topolánka.