Diskusi na téma rozdělení postů ve vládě koaliční strany odkládají

Praha - Vznikající koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných zatím těžko hledá shodu v tom, jak si rozdělí místa ve vládě. Společnou řeč dosud strany nenašly nejen na konkrétních jménech, ale ani v tom, v jakém poměru si křesla rozdají. TOP 09 prosazuje, aby měla ve vládě stejnou váhu jako ODS. Občanští demokraté ale zatím nechtějí svým možným koaličním partnerům příliš ustupovat. VV navrhují kompromisní řešení, aby měla ODS šest křesel, TOP 09 pět a VV čtyři. Jednání o prvním ze sedmi témat, do kterých budoucí programové prohlášení K9 rozdělila, skončilo. Shoda o rozdělování křesel je podle předsedy ODS Petra Nečase zase o kousek více na dosah. Přesto se prý dnes o konkrétních číslech nehovořilo. Lídři navíc po večerním jednání zopakovali, že o definitivním personálním obsazení vlády rozhodnou teprve poté, co vyjednají společný vládní program.

„My se považujeme za stranu se stejnou váhou jako ODS, a tudíž to musí mít také stejnou váhu,“ odpověděl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na dotaz, zda jeho strana trvá na tom, aby měla ve vládě stejný počet míst jako ODS. Podle zdroje obeznámeného s vyjednáváním usilují ODS i TOP 09 při jednáních o křeslech o „maximum svého možného“. ODS údajně chce mít sedm míst ve vládě, TOP 09 naopak požaduje v kabinetu stejný počet hlasů jako ODS.

Věci veřejné zase usilovaly původně o to, aby měly stejný počet ministrů jako TOP 09. Podle neoficiálních informací se ale smířily i s tím, že budou mít o hlas méně než TOP 09, a navrhují poměr šest, pět, čtyři. Podle Schwarzenberga se ale VV nechovají jinak než ODS a TOP 09, také se prý snaží získat pro sebe maximum. „To je představa Věcí veřejných, kde by ony z toho měly profit. Já je naprosto chápu, že to navrhují, ale neříkám, že by to byl dobrý výsledek pro nás,“ komentoval pozici VV ve vyjednávání.

Nová vláda podpoří schválení výjimky z Lisabonské smlouvy

Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných dnes ve sněmovně jednali o společné vládě. Své výsledky už jim předala skupina vyjednávačů, která se věnuje zahraniční politice. Straničtí vyjednávači zabývající se diplomacií se už dohodli na tom, že by nová vláda měla prosazovat schválení české výjimky z Lisabonské smlouvy. Výjimku si před podpisem dokumentu vymínil prezident Václav Klaus, který se obával možného uplatňování nároku sudetských Němců na jejich předválečný majetek na českém území.

Případná příští koaliční vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se dnes dohodla, že neprolomí těžební limity uhlí a zohlední je v nové energetické koncepci. Na večerním jednání to dnes definitivně potvrdili lídři tří stran, které se chtějí domluvit na společném vládnutí. Uzavřeli tak první ze sedmi programových kapitol věnovanou ekologii a zemědělství. Ta byla považována za nejjednodušší.

„Připravíme státní energetickou koncepci a novou surovinovou politiku s tím, že koalice zachová územní limity těžby hnědého uhlí a zohlední to také v nové energetické a surovinové koncepci,“ řekl novinářům po jednání předseda ODS Petr Nečas. Lídr Věcí veřejných Radek John doplnil, že vláda zajistí, aby nebylo možné v zájmu těžby vyvlastňovat soukromý majetek.

Ani dnešní dohoda o ekologické části programu nicméně nevyřešila otázku převedení kompetencí v hospodaření s vodami z ministerstva zemědělství na ministerstvo životního prostředí. S tímto návrhem přišly Věci veřejné za souhlasu ODS. Mělo by to podle nich pomoci protipovodňové ochraně. Nečas ale po dnešním jednání uvedl, že problém zůstal otevřený. Všechny změny v kompetencích ministerstev totiž chtějí strany rozhodnout až v rámci kapitoly věnované veřejné správě a právu.

Státní půda na prodej, zdravotnictví s poplatky, nebo bez nich?

Rodící se koalice chce také podporovat urychlený prodej státní půdy zemědělcům, kteří na ní hospodaří a více chránit zemědělskou půdu a volnou přírodu před tím, aby se na ní zbytečně stavělo. Zvýhodnit proto chce výstavbu podniků na takzvaných brownfieldech, tedy na pozemcích, které nejsou efektivně využívány nebo jsou zanedbány. Chystaný vládní program počítá také s rychlým zahájením další etapy protipovodňových opatření.

Sporná otázka zdravotnictví odpověď zatím nedostala. Strany se nemohou shodnout, zda bude například zavedena jedna pojišťovna pro standard a další pro nadstandard. Jasno zatím také není v oblasti poplatků za recepty. V obou bodech si K9 nechá vypracovat variantní řešení a pak se teprve rozhodne. „Jediný problém týkající se poplatků je otázka položky na receptu, o dalších nevidíme smysl diskutovat,“ řekl Nečas.

Pokračování se koná ve středu

Lídři ODS, TOP 09 a VV se ve formátu K9, v němž každou stranu zastupují tři vyjednávači, sejdou znovu ve středu večer. Podle Nečase se na tomto jednání pokusí uzavřít programový okruh zahraniční politika, Evropská unie a obrana.

Místopředsedové Poslanecké sněmovny
Zdroj: ČT24