Obce na Třinecku mají problémy s kamiony

Třinec (Frýdecko-Místecko) - Hustá kamionová doprava znepříjemňuje život lidem v malých obcích na Třinecku, přes které vede významná tranzitní trasa mezi Českem, Slovenskem a Polskem. Situaci tam považují už za neúnosnou. Dennodenně zažívají na silnici I/11 dopravní kolapsy. Žádají proto instituce, aby problémy začaly okamžitě řešit, dokud doprava nezkolabuje úplně. Jsou kvůli tomu připraveni zorganizovat protestní akce s případným zablokováním důležité tranzitní silnice. Hustá doprava má totiž negativní dopady na jejich životy.

Podle starosty Hrádku Roberta Borského (SNK Hrádek - náš domov) projíždí jejich obcí dopravní kolona pomalou rychlostí prakticky nepřetržitě po celý den. Denně obcí projede až 25 000 aut, zejména kamionů.

Obce proto žádají ministerstvo dopravy a krajský úřad, aby přišly s řešením. Starosta Bystřice Ladislav Olšar (ČSSD) kvůli tomu poslal ministerstvu takzvanou bystřickou výzvu. Podle něj se nabízejí dvě možná řešení. Buď se převede doprava na jinou silnici a přes jiný hraniční přechod Bílá - Bumbálka, nebo se kamionům povolí projíždět obcemi na Třinecku pouze v noci.

Situaci v Hrádku ještě komplikuje i výstavba přeložky silnice I/11 a současně probíhající stavba železničního koridoru. Hustota dopravy se zvyšuje na trase mezi Třincem a Žilinou i kvůli rostoucí výrobě automobilky Hyundai.

Mluvčí Krajského úřadu v Ostravě Šárka Vlčková uvedla, že problémová situace na Třinecku se odkloněním kamionové dopravy vyřešit nedá. „Kdyby se kamiony odklonily přes Frýdek-Místek, dotklo by se to ještě většího množství lidí. A zakázat jízdu kamionům a omezit jejich pohyb přes den není v kompetenci krajského úřadu, je to věc legislativy,“ doplnila Vlčková.

Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka si myslí, že by povolení pouze nočních jízd v obcích nebylo možné. „Ještě jsme se s ničím takovým nesetkali,“ podotkl. Ministerstvo podle něj problematickou situaci na silnici mezi Třincem a slovenskou Čadcou sleduje. „My proto můžeme udělat jedině to, že jak sestavujeme scénáře rozpočtu fondu dopravy na příští rok, tak ve všech je pokračování výstavby nové silnice I/11 zahrnuto,“ dodal.