Lékaři v Plzni pomáhají alergikům živými bakteriemi

Plzeň – V České republice žije stále více alergiků. V ordinacích se jich léčí přes 889 tisíc, což je o 21 tisíc víc než loni. Díky výzkumu plzeňských lékařů by se ale situace mohla změnit. Přišli totiž s metodou léčby alergiků pomocí živých bakterií. Probiotika podávají už novorozencům v porodnici. Žádné vedlejší účinky zatím lékaři u dětí nezaznamenali.

Pokud jsou oba rodiče alergici, je pravděpodobnost, že onemocní i jejich dítě, velmi vysoká. V plzeňské Mulačově nemocnici už proto lékaři naordinovali takzvaná probiotika více než osmi stovkám dětí. Vedle rodinné anamnézy je pro lékaře rozhodující i rozbor pupečníkové krve po porodu. Jejím výzkumem se zabývají už 10 let, s podáváním probiotik začali před pěti lety.

„Vyšetřovali jsme pupečníkový imunoglobulin E, což je v překladu takzvaná alergická protilátka,“ řek ČT primář novorozeneckého oddělení Mulačovy nemocnice Jiří Liška. Zvýšená hladina imunoglobinu totiž signalizuje výrazný sklon k alergiím. Pokud se u dítěte najde, doporučují lékaři probiotika. „Podávají se perorálně buď v čaji, nebo v čemkoli, kde se dají rozpustit,“ dodal Liška.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Pravděpodobnost vzniku alergií se podle výsledků výzkumu výrazně zvyšuje v případě, že se dítě narodí v době pylové sezóny. Rodiče s alergiemi by se proto měli pokusit naplánovat porod na zimní měsíce.