Koalice se shodla na podpoře podnikání, energetice a dopravě

Praha – Nejvyšší zástupci koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných dnes uzavřeli čtvrtou kapitolu z původních sedmi. Tentokrát se jednalo o podpoře podnikání, energetice a dopravě. Koalice tak připraví do března 2011 energetickou politiku státu. Dále chtějí koaliční partneři proplácení daně z přidané hodnoty (DPH) u nezaplacených faktur, a to do třiceti dnů, vytvoření jednotného inkasního místa pro výběr daní a pojistného nebo odložení elektronických vinět. Premiér Petr Nečas by rád jednání dokončil do konce tohoto týdne.

Tvorbu nových pracovních míst by koalice ráda podpořila zvýhodněním práce na dohodu. „Zvýšíme rozsah dohod o provedení práce ze 150 hodin na 300 hodin ročně,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Uvolnit by se měla i pravidla u pracovních smluv na dobu určitou. Například u nových zaměstnanců by ji mohli zaměstnavatelé využívat až pět let. Zástupci stran vznikající vlády plánují také podpořit flexibilní pracovní dobu.

Změny se na pracovním trhu nevyhnou ani systému odstupného. Zaměstnanec, který pracuje jeden rok, by měl získat jednoměsíční odstupné, zaměstnanec pracující dva roky dvouměsíční odstupné, ostatní pak tři měsíční platy. Ne všechny zprávy jsou ale pro zaměstnance negativní. Například ti, co přijdou o práci a začnou podnikat, budou moci pobírat podporu v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu. Na druhou stranu budou po dobu pěti zdaňovacích období odvádět z podnikání vyšší daně.

Jednotné inkasní místo budeme mít už v roce 2013

Koalice se dnes také shodla na tom, že zavede jednotné inkasní místo pro veškeré daně a odvody. Stane se tak ale dříve, než se plánovalo. Stihnout by to strany chtěly do roku 2013. „Shodli jsme se, že urychlíme projekt jednotného inkasního místa pro daně i odvody, které sníží náklady státu a administrativní zátěž. Kontroly bude provádět jen finanční úřad,“ uvedl Tluchoř. Současné plány počítají s rokem 2014.

Změny čekají i řidiče

Strany by rády přehodnotily bodový systém trestání motoristů. „Odstraníme neúměrné tvrdosti zákona. Naopak zvýšíme postih přestupků souvisejících s agresivitou řidičů,“ uvedl Tluchoř. Dále chce koalice rozšířit mýtné pro nákladní automobily i na silnice nižších tříd. „Budeme situaci analyzovat ve spolupráci s městy,“ uvedl Tluchoř. Zároveň podle něj bude odloženo zavedení elektronických vinět až do doby, kdy vznikne celoevropský systém, nebo až se bude mýtné platit u osobních aut podle ujetých kilometrů.

Ve čtvrtek by se podle Tluchoře měli nejvyšší zástupci vznikající koalice sejít v 17:30 a projednat kapitolu týkající se veřejných financí.