V letních dnech dávejte pozor na rakovinu kůže i pitný režim

Praha - Řada lidí během tropických dní vyráží k rybníkům či na koupaliště nachytat bronz. Odborníci ale varují, za posledních třicet let se u nás zvýšil výskyt rakoviny kůže čtyřnásobně. Ještě na konci 70. let připadalo na sto tisíc obyvatel pět zhoubných nádorů kůže, teď už jich připadá dvacet a nic nenasvědčuje tomu, že by se tento trend měl obracet. Dermatologové i onkologové proto vzkazují: Nejlepší opalování je žádné opalování.

Podle předsedy České onkologické společnosti Jiřího Vorlíčka stoupá počet nádorů, protože Češi většinou zbohatli a častěji vyrážejí k moři nebo využívají solária – obojí samozřejmě kůži škodí a může vyvolat rakovinu.  

Česko v tom ale není samo, podobný trend hlásí i ostatní evropské země. Nejvíc nových případů rakoviny kůže za rok zaznamenalo Dánsko. Velký počet těchto případů připadá na mladé ženy ve věku od 20 do 40 let. Podle dánské asociace pro rakovinu je znepokojivou zprávou hlavně to, že rakovina kůže postihuje mladé lidi. 

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

I přes doporučení odborníků většina lidí alespoň někdy svou kůži slunečním paprskům vystaví. Podle kožních lékařů by v takovém případě měli dodržovat alespoň základní pravidla. Důležitá je volba vhodného opalovacího krému – tady odborníci radí koupit přípravek z lékarny, který je sice dražší, ale kvalitnější, navíc může lékárník poradit s jeho výběrem. Kdo i přesto koupí levnější přípravek z drogerie, měl by si pohlídat, zda obsahuje ochranu před UVA zářením. „Dále bychom měli hlídat ochranný faktor SPF, měl by být minimálně 15 podle konkrétního typu pokožky,“ upozorňuje dermatoložka Jana Hercogová.  

Speciální kategorií jsou pak malé děti během prvního roku života, jejich kůže je totiž velmi citlivá a nemá prakticky žádnou ochranu před sluncem. Rodiče by si proto měli pohlídat, aby malé děti vůbec slunci nevystavovali. 

Důležité je hodně pít (ale s mírou)

V horkých dnech by si měli lidé dávat pozor také na dostatek tekutin, člověk by měl vypít až tři litry - aktivní sportovci nebo těžce pracující lidé pak až pět litrů. Lékaři také radí nezatěžovat organismus v horku náročným sportem a vyvarovat se námahy. Sportovci by si pak měli předem ověřit, kolik tekutin jejich tělo potřebuje.

Pokud totiž člověk pitný režim přežene, může se jeho organismus potýkat s takzvanou hyponatrémií. Je to život ohrožující stav, kdy nadměrná záplava vody vede ke smrtelnému poklesu hladiny sodíku v krvi.