Zelené a SNK ED povedou do pražských voleb Kolínská a Witzany

Praha - Koalici, na které se tento týden dohodla Strana zelených s evropskými demokraty (SNK ED), povedou do voleb do pražského zastupitelstva Petra Kolínská (SZ) a Jiří Witzany (SNK ED). Oznámili to dnes na tiskové konferenci. Mezi lídry sedmi obvodů budou mít zelení čtyři zástupce, SNK ED dva. V jednom obvodu bude hlavní tváří také zastupitelka Jana Ryšlinková z Evropské demokratické strany (EDS). Svého hlavního kandidáta a uchazeče o funkci pražského primátora už vybraly všechny větší strany kromě ODS. Favoritem podzimních komunálních voleb je kandidát TOP 09 - bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Kolínská a Witzany jsou předsedy pražských organizací svých stran. „Koalice vychází z úzké spolupráce v pražském zastupitelstvu v posledních čtyřech letech. Naše priority a názory jsou podobné, vyústění v koalici je přirozené,“ uvedla Kolínská. Podle ní jsou strany připraveny spolupracovat i na úrovni městských částí a v podzimních volbách do Senátu. Strany původně jednaly o spolupráci také s lidovci (KDU-ČSL), nakonec se ale s nimi nedohodly.

Podle Kolínské bylo jedním z impulzů k sestavení koalice rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů, které prosadila ODS. Podle opozičních zastupitelů to snižuje šanci menších stran na úspěch. „Šest ze sedmi voličů nebude v tomto případě vidět na své kandidátní listině lídra na primátora, a to jsme chtěli trošku kompenzovat tím, že ti lídři budou dva,“ řekla ČT Kolínská. Koalice by ale podle ní zůstala, i kdyby se volilo v jednom obvodu. Lídrem by pak byla ona. 

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)

Koalice se chce zaměřit především na změnu investičních priorit města. Podle Kolínské by místo do stavby drahých tunelů měly být peníze směřovány do rozvoje MHD, školství, sociálních služeb, kultury a životního prostředí. Podporovat chtějí také vědu a výzkum.   

ODS rozhodne o kandidátovi v srpnu 

Uchazečem o primátorské křeslo má být za TOP 09 Zdeněk Tůma, za Věci veřejné Markéta Reedová a za ČSSD Jiří Dienstbier mladší. Komunisté nominovali poslankyni Martu Semelovou. Kdo povede do pražských komunálních voleb ODS, není zatím jasné. Vedení pražských občanských demokratů údajně uvažuje i o možnosti, že do čela kandidátky postaví nestranickou osobnost. Rozhodující slovo bude mít na počátku srpna regionální rada.

Zdeněk Tůma
Zdroj: René Volfík/ČTK