Ústavní soud vyhověl matce, které justice po porodu odebrala dceru

Brno - Ústavní soud (ÚS) dnes vyhověl mladé matce Veronice Kočové z Prahy, které justice brzy po porodu bez jasného důvodu odebrala dítě. Soudy chybovaly při periodickém prodlužování odloučení matky od dítěte, ústavní soudci proto všechna usnesení zrušili. O tom, kdo se bude o dítě starat, nyní musí rozhodnout soud v řízení o ústavní výchově. Kočová dítě v kojeneckém ústavu navštěvuje. Jednu z návštěv sledovala i Zuzana Baudyšová z Nadace Naše dítě, která je takzvaným kolizním opatrovníkem dítěte. Kočová je podle ní pozornou a laskavou maminkou.

Z nálezu vyplývá, že pro rozhodnutí o umístění dítěte do kojeneckého ústavu chyběl jasný důvod. „Zásah obvodního soudu byl zjevně nepřiměřený, neboť stěžovatelce nebylo ani umožněno, aby prokázala, jak by se o nezletilou dokázala postarat,“ uvedla soudkyně zpravodajka Michaela Židlická. Biologická vazba mezi dítětem a matkou je podle ní základní věc pro existenci lidského jedince: „Bude na Obvodním soudu pro Prahu 9, aby zvážil, zda skutečně jsou důvody pro to, aby dítě bylo trvale svěřeno do kojeneckého ústavu a odňato matce.“

Matka přišla o dcerku zřejmě po konfliktu s personálem porodnice

Podle advokáta Kočové Jana Pavloka i Nadace Naše dítě k odebrání dítěte chyběl jakýkoliv pádný důvod. Kočová je prý sice svérázná žena, nerada komunikuje s úřady a nepoužívá moderní komunikační prostředky, ale o dítě pečovat může. Přesto je dítě už asi rok v kojeneckém ústavu.

Zuzana Baudyšová (Nadace Naše dítě):

„Malá na maminku reaguje velice hezky. Když jsem ji chvíli chovala, hned se otáčela po mamince a chtěla k ní zpět, což je pro mě signál, že vztah je v pořádku.“

Zdravotníci matce v porodnici vytýkali například to, že nechodila na předporodní prohlídky. Nikoho ale podle ÚS nelze nutit, aby využíval všech výhod, které mu současná civilizace nabízí. Odebrání dítěte připadá v úvahu jen v závažných případech úplné absence péče nebo bezprostředního ohrožení dítěte.

Obvodní soud pro Prahu 9 ale pár dní po porodu vydal předběžné opatření, jímž dítě odevzdal do péče Dětského centra s komplexní péčí a podpůrnou rodinnou terapií při Fakultní Thomayerově nemocnici. V dalších měsících pak předběžné opatření pravidelně prodlužoval. Při tom ale udělal formální chybu, a porušil tak zákon. Prodloužení předběžného opatření totiž připadá v úvahu jen tehdy, pokud už začalo řízení o věci samé, tedy o trvalém umístění do kojeneckého ústavu. Tato podmínka přitom nebyla splněna, na což obvodní soud opakovaně upozorňoval soud vyšší instance.