Trýznění dětí považovali rodiče za normální, odsedí si 2,5 roku

Brno - Nejvyšší soud (NS) potvrdil manželům z Bíliny na Teplicku tresty 2,5 roku vězení za týrání dětí a ohrožování jejich mravní výchovy. Sociální pracovnice našly dva z potomků zavřené ve špinavé a neosvětlené komoře. Chlapci byli zpoždění ve vývoji, zavšivení a špinaví od moči a výkalů. Oba manželé vždy tvrdili, že jsou nevinní. Podle psychologů, kteří je vyšetřovali, považují své chování za normální.

„Jednání obviněného a jeho manželky vyvolalo u nezletilých tělesné, ale zejména psychické strádání takového rázu, že jimi bylo pro svou hrubost, bezohlednost a bezcitnost vnímáno jako těžké příkoří,“ napsal v rozhodnutí senát s předsedou Vladimírem Veselým.

Z výnosu Nejvyššího soudu:

„Obvinění i přes zjištěnou sociálně-kulturní úroveň měli schopnosti a možnosti vytvořit svým dětem náležité rodinné, výchovné a citové zázemí a předat jim alespoň minimální sociální znalosti, dovednosti a zkušenosti… ale takto si ani v minimální míře vědomě nepočínali.“

Odsouzený muž v dovolání například tvrdil, že v přípravném řízení neměl obhájce a později nesouhlasil s postupem přiděleného advokáta. Také tvrdil, že se u soudu neprokázala závažnost a dlouhodobost týrání. Obhajoba ženy zase v dovolání uváděla ovlivnění soudu mediálním tlakem. Připustila to, že v jejím způsobu výchovy byly nedostatky, ty však prý byly způsobeny „sociální nouzí, zhoršenou kvalitou bydlení a doprovodnými vlivy“.

Děti podle soudů v Teplicích a Ústí nad Labem citově strádaly a jsou opožděné ve svém vývoji. Jediným důvodem jednání manželů byla podle soudů snaha získat peníze - děti používali jako zdroj své obživy. Rodiče se vůbec nepokoušeli děti vychovat a vštípit jim prospěšné návyky.

Na týrání dětí policisté a sociální pracovníci přišli po anonymním telefonátu. Dva nejstarší syny, kterým tehdy byly čtyři a tři roky, našli zamčené v neosvětlené komoře. V ní byla pouze matrace, děti tam ležely mezi špínou, nedopalky a výkaly. Starší z nich měl viditelnou bouli na hlavě a jizvy od kousání na rukou. Sociální pracovnice děti rodině odebraly a předaly je do kojeneckého ústavu.