Ve švýcarských Alpách vykolejil vlak, jeden člověk zemřel

Ženeva - Jeden člověk zahynul a 42 bylo zraněno při dnešním železničním neštěstí na jihu Švýcarska. V tamních Alpách odpoledne vykolejil proslulý „ledovcový expres“, který turistům nabízí pohled na vysokohorskou scenérii mezi alpskými středisky Zermatt a Svatý Mořic. Místní policie sdělila, že většina z 210 cestujících byli pravděpodobně turisté. Švýcarský web Swissinfo uvedl, že mezi zraněnými byli převážně Japonci. Některé zraněné přepravily vrtulníky do nemocnic ve městech Lausanne a Ženeva. Záchranáři podle BBC nasadili celkem devět helikoptér.

Úřady kantonu Valais oznámily, že vykolejily tři vagony, dva se převrhly a třetí zůstal nakloněn. Příčina nehody není zatím známa. Cestující ve švýcarské televizi vypověděli, že při nehodě slyšeli hlasitou ránu a cítili silné vibrace. Nehoda se udála mezi obcemi Lax a Fiesch v mírné zatáčce a v lehkém stoupání. Zmíněný úsek zůstane uzavřen po celou sobotu.

„Ledovcový expres“ je označován jako nejpomalejší expresní vlak na světě. Kvůli náročnému vysokohorskému terénu činí jeho průměrná rychlost 30 kilometrů v hodině. Ročně na 7,5 hodiny trvající trase s 291 mosty a 91 tunely přepraví na 250 000 cestujících.

Železniční nehody jsou ve Švýcarsku výjimečné. Naposledy zažila tato alpská země smrtelnou nehodu vlaku v roce 2006, uvedl Swissinfo. Zahynuli tehdy tři železničáři, když jejich neovladatelný vlak po 30kilometrové jízdě vrazil do jiné soupravy. Šlo o nejhorší železniční neštěstí od roku 1994, kdy jeřáb údržbového vlaku vrazil do expresu. Zemřelo tehdy devět lidí.