Nákladní člun, který uvízl u Lovosic, se podařilo vyprostit

Lovosice - Nákladní loď s pískem, která se ve čtvrtek večer utrhla a uvízla na jezu v Lovosicích, dnes odpoledne po několika marných pokusech vyprostil remorkér. Loď uvízlou na jezu se v pátek marně pokoušelo vyprostit několik říčních remorkérů. Proto dnes na místo nehody dorazila loď Beskydy, jeden z posledních kolesových remorkérů vyrobený v roce 1956 s výkonem 550 koní. Ten zatím při všech podobných záchranných akcích uspěl.

S vyprošťováním se začalo kolem 13:30, kdy z Děčína přijel remorkér Beskydy. K vysvobození lodi napomohl krok povodí Labe, která snížila polohu stavidel, čímž došlo ke zvýšení hladiny řeky. Poté bylo možné člun vyprostit pomocí nižší síly, ovšem nakonec byla potřeba, aby lodi Beskydy pomohly i dvě menší lodě. V předchozích dnech byla loď vyprázdněna od většiny písku, který v ní byl naložen.

Vyproštěná loď byla uvázána u břehu a teď na ní začne vyšetřovat policie.  Pravděpodobnou příčinou je podle ředitele dolního závodu Povodí Labe Jindřicha Zídka nedbalost při uvazování člunu. 200tunový nákladní člun uvízl v Lovosicích po čtvrteční bouřce.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Beskydy jsou posledním nákladním kolesovým remorkérem v Česku a má výkon zhruba 550 koní. Přesto ani on nedokázal pětatřicetimetrový nákladní člun při prvním odpoledním pokusu vyprostit. Po několika minutách marné snahy musela jejich posádka snahu vzdát. Nebyl to první nezdar, podobně dopadla i první spontánní snaha o vyproštění ve čtvrtek večer, kdy nákladní člun s pískem zkoušela táhnout i osobní loď Porta Bohemica, neuspěl ani páteční pokus o vyproštění.

Vyprošťování nákladního člunu u Lovosic
Zdroj: ČT24