Jihočeští policisté podali trestní oznámení na své nadřízené

České Budějovice - Několik jihočeských policistů iniciovalo trestní oznámení na ředitele jihočeské policie Radomíra Heřmana a jeho náměstka Pavla Kučeru pro možné podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby. V trestním oznámení prý stojí, že Heřman použil psychické násilí proti svým podřízeným při řešení případu dvojnásobné vraždy manželů Malhockých. Píše o tom dnešní Právo. Věc řeší Policejní inspekce České republiky a také Národní bezpečnostní úřad.

Z vraždy manželů byl obviněn syn ženy Jan Heidinger. Čekobudějovickému hudebníkovi prý jeho nevlastní syn už předtím vyhrožoval zastřelením a několikrát ho fyzicky napadl. Blízcí zavražděných tvrdí, že policisté o výhrůžkách věděli. Rodinu hudebníka ohrožoval už dvě hodiny před činem. Skladatel proto volal policisty. Policejní hlídka podle bývalé ženy skladatele ale na místo nepřijela. Policisté tvrdí, že na výzvu reagovali a na místo večer přijeli. Heřman měl podle Práva své vlastní pochybení v případu Malhockých řešit tím, že postavil mimo službu náměstka Romana Bláhu a údajně přinutil dalšího náměstka Romana Svatoše, aby postavil mimo službu tři policisty.

Oslovení policisté mimo záznam potvrzují, že nečekaně tvrdé řešení policejních chyb v kauze Malhockých vyvolalo v jejich řadách pozdvižení. Vedení podle nich uložilo exemplární tresty a za kolegy v terénu se odmítlo postavit. Nervozitu mezi jihočeskými policisty navíc zvyšuje fakt, že už státní zástupce podal žalobu na tři jejich kolegy, kteří měli v případu zavražděných manželů nejvíce chybovat.

Policejní ředitel podle dokumentu, jehož kopii má Právo k dispozici, postupoval v rozporu se zákonem i v případu tajemníka českobudějovického magistrátu Zdeňka Řeřábka. Ten údajně ulomil stěrače u automobilu českobudějovického podnikatele. Podle policistů, kteří podali trestní oznámení, Heřman vlastní aktivní činností ovlivňoval objektivní vyšetření Řeřábkova přestupku. Heřman jakákoliv svá pochybení ve zmiňovaných případech odmítl. Jeho náměstek Kučera se k tomu nechtěl vůbec vyjádřit.