Nové uniformy pro zaměstnance SŽDC vyjdou na desítky milionů

Praha - Až 65 milionů korun bude muset zaplatit správce kolejí, společnost SŽDC (Správa železniční dopravní cesty), za uniformy pro své nové zaměstnance. Od září k ní totiž přechází víc než devět tisíc lidí, kteří dnes pracují pro České dráhy. Mezi oběma firmami tak v posledních měsících panovaly spory o to, které uniformy si předají a které naopak bude muset správce kolejí pořizovat úplně nové.

„Největší spory byly ohledně loga, my jsme přirozeně nevzali takové ošacení, ze kterého nešla odstranit loga společnosti České dráhy,“ uvádí mluvčí SŽDC Pavel Halla s tím, že převod oblečení a jeho přešití byla pro nového zaměstnavatele hlavní cesta. „Vzhledem k ekonomické náročnosti si nemůžeme dovolit pořídit tisíce nových uniforem. Navíc by to nebylo ani logické,“ dodává představitel SŽDC. V první řadě teď převlékání do staronového ošacení čeká profese výpravčích, dispečerů, ale taky třeba výhybkářů, hradlařů, závorářů a dalších traťových zaměstnanců. „Jakmile naši zaměstnanci od Českých drah odejdou, odstraníme z jejich uniforem všechna loga a další označení. To uděláme na svoje náklady. Provozovatel dráhy si pak musí další označení vyřešit na své náklady,“ konstatuje mluvčí ČD Radek Joklík.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Pro cestující by se mnoho věcí změnit nemělo. Přesto železničáři přiznávají, že v prvních týdnech po změně mohou mít pasažéři s identifikací drážních zaměstnanců problém – ne všichni totiž budou od počátku v novém. „Je možné, že ne všechny naše správcovské jednotky budou hned mít ošacení přeznačené. Navíc někteří ještě budou dál používat oblečení, které jsme převzali od ČD v roce 2008 a které má tříletou životnost. Bylo by nesystémové nechtít toto ošacení využít do konce jeho životnosti,“ říká mluvčí Halla s tím, že klíčové tak pro identifikaci lidí na kolejích budou viditelné visačky: „Na nich bude jasná informace o tom, ke které společnosti kdo patří.“

Tzv. živá dopravní cesta přechází pod SŽDC už od prvního září. Celkem za veškerý převod lidí i vybavení zaplatí správce kolejí dominantnímu dopravci až 390 milionů korun. „Kromě oblečení budeme převádět taky třeba pracovní pomůcky a další zařízení,“ uvádí mluvčí drah Radek Joklík. SŽDC považuje svůj plánovaný rozpočet na příští rok za nedostatečný. Peníze jí budou chybět na opravy a údržbu tratí, nedostatek financí se projeví také u chystaných investic do zabezpečovacích zařízení na železničních přejezdech.