Kovářová podala stížnost ve prospěch zlodějů, Pospíšil ji stáhnul

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) vzal zpět stížnost pro porušení zákona, kterou jeho předchůdkyně Daniela Kovářová podala ve prospěch dvou odsouzených zlodějů. Pospíšilovi vadí, že Kovářová mužům v souvislosti s podáním stížnosti přerušila výkon trestu. Tuto možnost ministr spravedlnosti pokládá za problematickou a uvažuje o její legislativní změně.

Mluvčí ministerstva Veronika Ludvíková uvedla, že Pospíšil prověřil stížnosti pro porušení zákona, které Kovářová podala k Nejvyššímu soudu. Většinu rozhodnutí své předchůdkyně podat tento mimořádný opravný prostředek prý respektuje. Přesto se rozhodl stáhnout stížnost v případu Josefa Blažka a Rudolfa Tesárka, kteří byli odsouzeni k desetiletým trestům vězení za krádež 74 milionů korun z vozu bezpečnostní agentury při převozu mezi bankami.

Jiří Pospíšil pro rádio Impuls:

„Předpokládám, že v tom okamžiku, kdy bude stažena stížnost pro porušení zákona, nebude žádný zákonný důvod, proč by měli být na svobodě, a měli by tedy pokračovat ve výkonu trestu.“

„V případě této stížnosti by podle Jiřího Pospíšila mohlo dojít k porušení výkonu spravedlnosti,“ uvedla Ludvíková s poukazem na to, že Kovářová oběma mužům přerušila výkon trestu. Podání stížnosti přitom postrádalo souhlasné stanovisko příslušného státního zastupitelství a nebylo doporučeno ani experty ministerstva spravedlnosti.

Soudy uznaly Tesárka a Blažka vinnými z krádeže peněz, kterou pro předchozí domluvě s dalším odsouzeným Horychem provedli v Hořicích na Jičínsku. Horych, který řídil dodávku bezpečnostní agentury, zastavil vůz při cestě z Hradce Králové do Liberce u čerpací stanice. Od nezamčeného vozidla společně s kolegou odešel. Tesárek s Blažkem pak ukradli peníze uložené v přepravních boxech auta. Policii se podle dřívějších informací podařilo najít pouze malou část z ukradené sumy - necelé čtyři miliony korun. Muži z vykradeného vozu původně policistům řekli, že je přepadl neznámý pachatel u Sedmihorek na Semilsku, když zastavili kvůli tomu, aby si jeden z nich odskočil na záchod. Mezitím prý na druhého člena posádky zaútočil ozbrojený pachatel a vymohl si peníze. Horych později uvedl, že tuto verzi vymyslel jeho kolega, který se prý na krádeži nepodílel.

Rudolf Tesárek a Josef Blažek
Zdroj: ČT24