Vrah manželů Malhockých musí podstoupit ochrannou ústavní léčbu

České Budějovice - Krajský soud v Českých Budějovicích dnes nařídil vrahovi manželů Malhockých Janu Heidingerovi ochranné ústavní léčení. Státní zástupce Petr Dušek u soudu žádal zabezpečovací detenci, obhájce osmadvacetiletého pachatele Milan Miškovský ale navrhoval ochranné ústavní léčení. Státní zástupce už před několika dny na základě znaleckých posudků trestní stíhání zastavil pro mužovu nepříčetnost. S dnešním rozhodnutím soudu ale nesouhlasí a na místě podal stížnost. Případ tak míří k Vrchnímu soudu v Praze. S verdiktem nesouhlasí ani rodinní přátelé obětí. Bojí se, že pokud se dostane Heidinger na svobodu, bude se mstít dál. Policie tragédii nedokázala zabránit. Kvůli chybám proto stanou u stejného soudu i tři policisté.

Pro mírnější způsob léčby se soud rozhodl na základě výpovědí soudních znalců, kteří se shodli, že pokud se bude Heidinger aktivně léčit, nebude společnosti nebezpečný. Pachatel je podle nich také výjimečně inteligentní a dokáže se přetvařovat. Léčba ho ale může změnit. „Zabezpečovací detence je určena pro jiné pachatele, kteří jsou daleko méně přizpůsobiví a u nichž selhala ochranná léčba,“ dodal předseda senátu Aleš Kolář. Připustil ale, že v případě ochranné léčby existuje větší riziko útěku. „Ale na druhou stranu, pokud se bude skutečně léčit, riziko útěku není tak veliké,“ dodal.

Heidinger patrně zůstane v psychiatrické léčebně v Bohnicích

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Vražda se stala krátce po půlnoci 11. února nedaleko centra Českých Budějovic v jednom z činžovních domů. Heidinger je syn zavražděné ženy z předchozího manželství. Jejímu muži už dříve vyhrožoval zastřelením a několikrát ho fyzicky napadl. Policisté mohli podle prověrky tragédii zabránit. Heidinger údajně v době činu trpěl paranoidní schizofrenií a při prvním výslechu si ani nedokázal vybavit, co se přesně 11. února stalo. „Ale byl usvědčený svou výpovědí a výpověďmi svých nevlastních sester, které byly na místě a viděly, jak ke skutku došlo,“ uvedl u českobudějovického krajského soudu státní zástupce Dušek.

Heidinger nyní patrně zůstane v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích. Tam by mělo konzilium lékařů po dvou letech posuzovat jeho zdravotní stav. Pokud by to uznalo za vhodné, mohlo by rozhodnout i o změně na ambulantní léčbu. Ovšem podle soudní znalkyně v oboru psychiatrie Marty Holanové, která dnes u českobudějovického krajského soudu přednesla posudek, je podobná varianta téměř nemožná: „Nikdy se přesně nedá dopředu stanovit délka léčení pacienta s duševní poruchou. Ovšem v případě Jana Heidingera se dá tvrdit, že to bude trvat určitě několik let.“ Muž se už loni léčil na psychiatrickém oddělení českobudějovické nemocnice. Po měsíci ale léčbu ukončil a nepokračoval v ambulantní terapii, kterou mu doktoři doporučili.

Smuteční oznámení
Zdroj: ČT24