Oprava silnice je zbytečná, říká boleslavská radnice

Mladá Boleslav – Ředitelství silnic a dálnic odfrézovalo na hlavním tahu od Jičína a rychlostní silnice R10 do centra Mladé Boleslavi asi 300 metrů dlouhý úsek silnice. Úřad tvrdí, že vozovka byla ve špatném stavu a hrozilo, že se rozpadne. Vedení města ale říká, že to není pravda a nezdá se to ani místním obyvatelům. Na silnici podle nich nebyly žádné výmoly. ŘSD tak podle Mladoboleslavských zbytečně plýtvá penězi, které mohlo lépe použít jinde.

Když se část Jičínské ulice začala frézovat, místní obyvatelé nechápavě kroutili hlavou. Chtěli od magistrátu vědět, proč se opravuje silnice, která na první pohled působila zcela bezproblémově.

Jenomže zahájení prací překvapilo i vedení města. Státní Ředitelství silnic a dálnic, které komunikaci spravuje, podle radnice zbytečně vyhazuje peníze. „Vymlouvají se, že nemají peníze, a potom tady udělají absolutně zbytečnou investici. Opravují zbytečně úsek, který je v pořádku,“ zlobil se primátor Raduan Nwelati. Podle vedení města by bylo potřeba opravit spíše jiné úseky silnic. Například ulice Jaselská je na některých místech v kritickém stavu.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Ředitelství silnic a dálnic ale trvá na nutnosti opravy právě v Jičínské ulici, která je součástí tahu I/16. Byla prý vážně poškozena a příští zimu se mohla rozpadnout. Pravidelné průzkumy odhalily mozaikovité trhliny, na mnoha místech až osm centimetrů hluboké. „Pokud by do těchto trhlin vnikla voda, která by následně zmrzla, došlo by k úplnému rozpadu vozovky, což nemůžeme dopustit na silnici, kde je intenzita provozu skoro 25 tisíc aut denně,“ přiblížila mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Jaselskou ulici, po jejíž opravě magistrát volá, by ovšem bylo potřeba předláždit a také změnit konstrukci v podloží. Vyšlo by to na třináct milionů korun, které ŘSD nemá. Během dvou týdnů ale alespoň začne s opravou jiného problematického úseku – dlážděné cesty před bývalými kasárnami.