Úřady přijímají žádosti o povodňový příspěvek

Praha – Obecní úřady už přijímají žádosti o mimořádný příspěvek od lidí, kterým voda vyplavila domy. Peníze půjdou ze státního rozpočtu a začnou přicházet co nejdříve, podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka během několika dní. Příspěvky by měly lidem poškozeným povodní pomoci překlenout katastrofu. Úředníci slibují, že žadatelé o příspěvek nebudou muset vyplňovat množství formulářů.

Lidé, jejichž majetek poškodila nebo vzala voda, mohou postupně dostat dvě dávky v celkové výši téměř 80 tisíc korun. Jako mimořádná okamžitá pomoc přijde lidem, kteří na ni budou mít nárok až 46 890 korun. Později budou moci požádat ještě o příspěvek na nové vybavení zničené domácnosti ve výši až 31 260 korun.

Podle ministra pro místní rozvoj Jaromíra Drábka nebude mít stát problém vyrovnat se s těmito nečekanými výdaji. „Objem na jedno malé území oproti objemu, který se průběžně každý měsíc vynakládá na pomoc v hmotné nouzi, není tak velký,“ shrnul ministr Drábek.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Žádosti posoudí obecní úřady

S žádostí o dávku stačí vypravit se na příslušný obecní úřad. Tam žadatel vyplní příslušný formulář – ten lze nalézt i na internetu a vyplnit doma. Úředníci potom posoudí, na jak velkou částku má postižený nárok.

Podle majetkových poměrů a příjmů žadatele může dosáhnout maximální možné výše téměř 47 tisíc korun, může být i nižší. O dávku může žádat vždy pouze celá domácnost, více příspěvků najednou nedostane. Rodina ale může o dotaci žádat opakovaně – několikrát do roka. Žadatelé dostanou peníze podle přání buď v hotovosti, nebo převodem na účet.

Pomoc pro lidi bez domova

Druhou dávku nedostane každý, jehož majetek poškodila povodeň, ale pouze ti, komu velká voda odnesla celý dům nebo poškodila všechno jeho vybavení. Příspěvek od státu jim má pomoci s novým začátkem a za 31 tisíc korun si mohou pořídit například ledničku nebo vařič.