Bez proudu zůstává po povodních ještě 400 míst

Praha – V oblastech poničených víkendovými povodněmi zůstává ještě asi 400 odběrných míst bez proudu. Tento počet ale postupně klesá. Včera večer a během noci se podařilo obnovit dodávky elektřiny třeba v Benešově a Františkově nad Ploučnicí, podle mluvčí společnosti ČEZ pro severní Čechy Soni Holingerové už se technikům podařilo opravit 90 procent všech poruch na vedení vysokého napětí. Bez proudu zůstává třeba Srbská Kamenice nebo část obce Jánská, kde musí energetici postavit nové sloupy vysokého napětí.

Mluvčí také upozornila, že budou zřejmě v příštích dnech hlášeny další poruchy, protože budou na kontrolu svých objektů přijíždět chalupáři i lidé, kteří se do postižených míst nemohli dostat. Původně bylo bez proudu přes 2 000 odběrných míst.

Poškozená vedení postupně opravují i plynaři, dnes zahájili tlakové zkoušky potrubí v Hrádku nad Nisou, Chotyni a v Bílém Kostele. Ještě dnes připojí RWE na Liberecku prvních 400 odběratelů, 150 v Bílém Kostele a 200 v Hrádku nad Nisou. V případě, že tlaková zkouška bude úspěšná, mohla by být ještě dnes zahájena dodávka plynu i v Chrastavě, a to pro její části Andělská Hora, Střelecký vrch a pro místní kotelnu.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

„V dalším sledu plánujeme připojit 40 odběratelů v České Lípě,“ uvedl mluvčí plynárenské společnosti RWE Jiří Bezděk s tím, že v dalších dnech by pak měly plyn dostat i domácnosti v Chotyni a Raspenavě. Během tohoto a příštího týdne by se pak podle Bezděka mělo podařit připojit většinu odběratelů. Mluvčí ale zároveň upozornil, že jde na některých místech pouze o provizorní řešení a plynaři se k nim budou muset kvůli další rekonstrukci v budoucnu vrátit.  

Problém ovšem nastane v obcích, které vodní živel poničil opravdu hodně. Třeba v Raspenavě nebo v centru Chrastavy potrvá oprava několik týdnů a možná i měsíců, protože tam musí plynaři opravovat potrubí v součinosti s dalšími stavebními pracemi a s výstavou komunikací.

RWE ještě nedokáže vyčíslit celkové škody, protože odhady stále narůstají a do některých míst se ještě specialisté nedostali. Na opravách pracují i odborníci z jiných krajů.

Problémy s pitnou vodou má 30 obcí

Do některých oblastí už se také podařilo zavést dodávky pitné vody, které byly přerušené kvůli záplavám. Problémy má ještě zhruba 30 obcí, na některých místech je voda špinavá a nedá se pít, jinde neteče vůbec. Podle mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Ivety Kardianové už se podařilo obnovit dodávku třeba v Chrastavě. Voda už teče i v části Hrádku nad Nisou, na dalších opravách čety pracují. Ještě dnes by měly být obnoveny dodávky v Povrlech na Ústecku, ve Lhotě na Litoměřicku pak ve čtvrtek. Tam, kde voda neteče, mají lidé k dispozici cisterny.

Někde ale bude velmi obtížné dodávky znovu obnovit, třeba v Heřmanicích na Liberecku, kterým se začíná přezdívat „severočeské Troubky“, zničila povodeň silnici včetně vodovodu a dalších inženýrských sítí. Jen o málo lépe jsou na tom v Raspenavě nebo Bílém Potoce. Podle společnosti Frýdlantská vodárenská způsobily záplavy na vodárenské infrastruktuře jen ve Frýdlantském výběžku škody za 40 milionů korun. 

„Intenzivně pracujeme na obnovení dodávek, bez tekoucí vody je ale stále zhruba třetina odběratelů, rádi bychom do neděle dodávky na většině míst obnovili,“ řekl ředitel Frýdlantské vodárenské Petr Olyšar. Suché kohoutky má stále i třetina ze 7500 obyvatel Frýdlantu. Někde budou ale muset dál lidé chodit k cisternám, protože vodovody jsou zcela zničené a budou se stavět znovu.

Zakalenou vodu má například 400 obyvatel v Habarticích nebo obyvatelé Starého Šachova na Děčínsku. Na Ústecku je voda špinavá třeba v Lhotě pod Pannou, Chvalově nebo Homoli pod Pannou. Všechny zdroje se podle Kardianové snaží technici co nejrychleji vyčistit a opakovaně tam kvalitu vody měří.

Omezené je kvůli záplavám čištění vody v úpravně v Chřibské na Děčínsku, protože se tam zhoršila kvalita vody v přehradě. Voda je odtud dodávána do Šluknovského výběžku, třeba do Varnsdorfu, Krásné Lípy, Rumburku, Horního a Dolního Podluží a Jiříkova. Obsluha už prý pracuje na tom, aby co nejlépe nastavila čisticí proces.

Cisterna na pitnou vodu.
Zdroj: ČT