Na Moravě dnes hrozí bouřky

Praha - Od dnešního poledne až do půlnoci hrozí na Moravě a ve Slezsku silné bouřky s kroupami a větrem. Na severu Čech sužovaném v posledních dnech povodněmi bude pršet do úterý, řeky by se tam už ale rozvodnit neměly. Oznámil to dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ve Středočeském kraji včera večer krupobití zranilo celkem šest lidí. Podle meteorologů by se po půlnoci nad Českem neměly vyskytnout žádné intenzivní bouře.

Silné bouřky, které se v neděli prohnaly nad většinou území ČR, se dnes odpoledne a večer vyskytnou ještě na Moravě a ve Slezsku. „Mohou být ojediněle doprovázeny přívalovými srážkami s intenzitou kolem 30 milimetrů za hodinu, nárazy větru a kroupami,“ varoval ústav. Přívalový déšť prý může rozvodnit i jindy suchá koryta, mohou být zatopeny sklepy.

Déšť zasáhne i Liberecký a Ústecký kraj, kde lidé už druhý týden bojují s následky povodní. Do úterý by tam však mělo spadnout jen kolem deseti milimetrů srážek. „Předpokládáme, že budou v povodí Smědé, Kamenice a Lužické Nisy pokračovat všeobecně poklesy hladin, nepřerušené význačnějším kolísáním,“ uvedli meteorologové. Z úterý na středu by pak v této oblasti mělo napršet maximálně 20 milimetrů, hladiny řek by už stoupat neměly.

Komentář Aleny Zárybnické (zdroj: ČT24)