Noční deště nejvíc zvedly hladiny řek na Děčínsku

Ústí nad Labem - Vydatný noční déšť prudce zvedl zejména hladiny některých řek na Děčínsku. V pět ráno dosáhly dvě z nich třetího povodňového stupně, nejdřív Mandava ve Varnsdorfu, pak i dolní tok říčky Kamenice ve Hřensku. Pak ale déšť přestal a voda v řekách začala rychle opadat. Obě řeky se o víkendu 7. a 8. srpna vylily z břehů a zatopily domy. Déšť si během noci na Teplicku a Litoměřicku vynutil i 40 výjezdů hasičů, kteří minimálně v šesti domech odčerpávali vodu ze sklepů.

Ve čtyři ráno dosáhla Mandava, která protéká na česko-německém pomezí Rumburkem a Varnsdorfem, už 110 centimetrů, což znamená třetí povodňový stupeň. Na této hodnotě se sice vzápětí skoro zastavila, déšť na celém Děčínsku stále trval ještě dvě až tři hodiny. Podobná situace byla i na Kamenici, která se začala rozvodňovat už během nedělního večera a na jejím ústí v Hřensku během brzkého rána voda vystoupala také na třetí povodňový stupeň. Vylévání vody z koryta nakonec s největší pravděpodobností nikde nenastalo a voda v obou řekách začala během rána opadat. Mandava se v osm ráno vrátila na první povodňový stupeň, Kamenice na druhý.

V Hřensku tak začínají po nočním lijáku vlastně znovu od začátku. Před deseti dny ničila Hřensko rozvodněná Kamenice. Ta v noci na čas dosáhla třetího povodňového stupně. Tentokrát ale víc škodila voda stékající z kopců do míst, která už byla srovnána, uklizena a vyčištěna. Navzdory dalším úklidům a odklízení trosek by chtěli ženisté v Hřensku smontovat už zítra nový provizorní most.

Reportáž Jana Stuchlíka ze Hřenska (zdroj: ČT24)

Aktuální informace o stavu na vodních tocích zde.

Víc škody napáchala voda z ulic a strání, která zalévala domy a jejich sklepy. Čtyři domy byly zatopené ve Velkém Újezdě a jeden v Zahořanech na Litoměřicku, další zatopený sklep řešili hasiči v Teplicích. V jednom z domů ve Velkém Újezdě museli hasiči dokonce evakuovat obyvatele. „V domě bylo 40 centimetrů vody,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Počasí by nevzbuzovalo tolik rozruchu, kdyby se sever Čech od minulého víkendu nevzpamatovával z povodní.

Jednou z nejpostiženějších obcí nedávných bleskových záplav na Liberecku jsou Heřmanice, které zle potrápila rozvodněná říčka Oleška. Za místním obchodem se smíšeným zbožím zřídila před týdnem svoje stanoviště záchranná služba. Ve čtyřech velkých stanech je k dispozici dvacet lůžek, k dispozici je také auto určené pro zásahy při hromadném neštěstí. Vytvořen byl i provizorní heliport, ten však zatím nebylo nutné použít. Takzvaný český M.A.S.H. navštíví denně asi 30 lidí a přestože  hlavní nápor již opadl, lékaři mají stále spoustu práce. Lidé si nechávali ošetřit oděrky, či jiná drobná poranění, chodili na infuze; nyní záchranáři rozvážejí léky a také jídlo. K dispozici jsou také psychologové. „V neděli tu v  obci bylo dokonce šest psychologů a všichni měli napilno," uvedl ředitel libereckých záchranářů Stanislav Mackovík. K záchranářům si chodí také hasiči, vojáci nebo dobrovolníci pro občerstvení a energetické nápoje. Dostane se jim i rady, jak dodržovat  pitný režim a zabránit tak dehydrataci.

Podobné stanoviště je také v Chrastavě, lékař by měl dorazit na nějaký čas i do Višňové. Stejné centrum by bylo potřeba v Raspenavě, tam by to však podle Mackovíka bylo velmi nepraktické: „Ta obec je v podstatě tvořena několika ostrovy oddělenými vodou. Není výjimkou, že se s někým pohodlně přes vodu bavíte, ale pokud se k němu chcete dostat, musíte najet devět kilometrů. Proto tam podobné stanoviště nebudeme budovat, nebylo by to efektivní,“ dodal.