Vojáci postavili v Kytlici provizorní most, větší budují v Hřensku

Kytlice/Hřensko - Vojáci dnes postavili provizorní most v Kytlici na Děčínsku, kde rozbouřená řeka Kamenice před deseti dny strhla silniční mostek vedoucí k několika místním domům. Ten náhradní ale na místě zůstane nejdéle tři roky, do té doby musí obec postavit nový vlastní most. Větší most od rána budují i v horní části Hřenska. Má umožnit i obnovení autobusové dopravy do obcí nad Hřenskem. Bude hotov ve středu. Po povodni na severu Čech do dneška armáda postavila dva mosty - v Chrastavě na Liberecku a v Rousínově u Svoru na Českolipsku.

Ráno vojáci ze 153. ženijního praporu z Olomouce postavili konstrukci, na kterou nasunuli jednotlivé díly provizorního mostu ze skladu Státních hmotných rezerv v Doksech. Stavba – na rozdíl od dlouhé přípravy – trvala pouze několik hodin. Most bez problémů zvládl zátěžovou zkoušku, když na něm prudce zabrzdila šestnáctitunová tatra.

Ve městě ale nebude vojenský most navěky. Patří státu, který ho časem bude chtít zpět do svých hmotných rezerv. „Může u nás zůstat nejdéle tři roky,“ řekl starosta Kytlice Josef Janouškovec. Do té doby bude muset obec nechat postavit můstek nový. Škody, které povodeň v Kytlici napáchala, starosta nejprve odhadoval na 15 milionů korun. „Ale asi to bude méně,“ dodal.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Stržený mostek spojoval hlavní silnici v obci s její horní částí. K několika domům se místní mohli dostat objížďkou i autem, můstek přes Kamenici ale využívala podle místních hlavně nákladní vozidla, která jinudy neprojedou. Ta se potřebují dostat také k několika rozestavěným domům, které dosud byly odříznuté. „Několikrát týdně se tam potřebovali dostat třeba popeláři,“ dodal starosta.

Ve středu se vojáci přesunou stavět provizorní most do Povrlů-Lužce. Podobné stavby začali vojáci připravovat i na Českolipsku a Liberecku, které byly povodněmi také výrazně postiženy.

V Kytlici na Děčínsku začali vojáci stavět provizorní náhradu za most, který strhla rozbouřená Kamenice.
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK