Nečas si vybral tajemníka pro EU, možná to bude Ivan Hodač

Praha - Státním tajemníkem pro EU by se ve vládě premiéra Petra Nečase mohl stát šéf Evropské asociace výrobců automobilů (ACEA) Ivan Hodač. Nový tajemník by převzal agendu, kterou měl v předchozích vládách na starosti vicepremiér pro evropské záležitosti. Hodač připustil, že by nabídku nového postu přijal, Nečas se k jeho nominaci ale zatím nechtěl vyjádřit. O Hodačově angažmá informují dnešní Lidové noviny a server Respekt.iHned.cz.

„Pokud by taková nabídka přišla, tak bych ji přijal,“ sdělil Hodač, který je teď na dovolené v Austrálii a do Prahy se vrátí počátkem září. V rozhovoru pro server Respekt.iHned.cz navíc potvrdil, že dostal neformální nabídku od ODS. „Slyšel jsem svoje jméno ve spojení s evropskou funkcí u premiéra od vícero lidí. Žádná formální nabídka mi ale zatím nebyla učiněna,“ konstatoval.

Nečas podle serveru nechtěl volbu Hodače potvrdit. „O žádném jméně teď hovořit nebudu. Na prvním místě je přesné vymezení role, která má zajistit fungující koordinaci politiky k EU pod premiérem,“ prohlásil. O Hodačově kandidatuře ale přitom premiér již koaliční partnery informoval. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg proti tomu neprotestoval.

„Premiér mi to jméno oznámil, nic jsem proti němu nenamítal. Když tam chce ODS automobilového lobbistu, je to problém ODS a pana premiéra,“ uvedl ministr zahraničí. Zato šéfa VV a vicepremiéra Radka Johna jméno možného státního tajemníka zaskočilo. „Já od vás toto jméno slyším poprvé, s premiérem jsme na toto téma zatím nehovořili. Budu se ho na to ptát,“ řekl. 

O úloze státního tajemníka panují spory

Vládní koalice nemá na myšlenku vytvořit funkci státního tajemníka jednotný názor. ODS a TOP 09 se přou hlavně o to, zda by mohl zastupovat Česko na Radě EU pro všeobecné záležitosti. V pozadí sporu je i to, zda premiér posílí na úkor ministra zahraničí svůj vliv na evropskou politiku. Nečas tvrdí, že jako premiér evropský útvar na úřadu vlády potřebuje - evropská agenda podle něj prostupuje do všech oblastí vnitřní politiky, a proto prý vláda potřebuje člověka, který bude mít přehled o všem, co se chystá, a bude připravovat pozici pro vyjednávání.

Šéf české diplomacie Schwarzenberg upozornil, že se pouze obává, aby státní tajemník pro EU nepřebíral věci patřící ministerstvu zahraničí a „hrál si“ na evropského ministra. „Já budu vystupovat na ministerské radě států EU, nikoliv on,“ zdůraznil. Na Úřadě vlády se tak nejspíše bude vždy před každým summitem i jednáním ministrů rozhodovat, kdo tam bude Česko zastupovat. Hodačovou doménou mají být méně formální schůzky, kde se bude připravovat česká pozice.