Přemísťování pacientů se má zjednodušit

Praha – Ministerstvo práce a sociálních věcí se rozhodlo řešit problém častého překládání dlouhodobě nemocných z lůžek jednoho zdravotnického zařízení do jiného. Mnohdy nedobrovolné přesídlování pacientů má vymezit zákon o dlouhodobé péči. Podle něj má z léčeben dlouhodobě nemocných vzniknout rehabilitační zařízení, kde pacient bude moci lůžko obsadit maximálně na rok. Poté si bude muset vybrat – buď se dál léčit v domácích podmínkách, nebo přejít na lůžka dlouhodobé péče, kde za vyšší příplatek může zůstat delší dobu.

Dlouhodobě nemocní pacienti jsou často nuceni několikrát vyměnit lůžko v různých zařízeních. Výjimkou není opakované stěhování z nemocnic do léčeben dlouhodobě nemocných a zpět. Připravovaný zákon tak má propříště nastavit jasný systém nakládání s pacienty. Ti mohou po nemocničním pobytu 3 měsíce až 1 rok zůstat na nově zřízených lůžkách, poté se však musí rozhodnout. „Buď mu bude nabídnuto jít domů, dostat sociální a zdravotní služby a bude k tomu mít fungující rodinu. Pokud ne, tak může jít na lůžko dlouhodobé péče,“ uvedla Monika Válková z ministerstva.

Pacientům, kteří zvolí druhou možnost, budou moci lůžka nabídnout nově například neobsazené nemocnice nebo domovy pro seniory. „Byly by tam podmínky, jako jsou dnes v domovech důchodců. To znamená, že pacient odvádí část důchodu tomu ústavu,“ přiblížil ministr zdravotnictví Leoš Heger. V praxi to znamená, že pacienti zaplatí denně za ubytování a stravu maximálně 330 korun. Zbytek mají doplatit pojišťovny.

Ministerstva by ráda v budoucnu viděla více dlouhodobě nemocných v domácí péči. K tomu musí použít téměř miliardu a půl na činnost terénních pracovníků. Problémem je však jejich kritický nedostatek. Podle srovnání s Evropskou unií jich chybí až 24 tisíc.

Reportáž Ivy Bartoňové a Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)