Metrostav zaplatí za propad Blanky až pět milionů

Praha – Společnosti Metrostav hrozí až pětimilionová pokuta. Sankce má firmu potrestat za červencový propad tunelu Blanka. I takto vysoký trest je však pouze symbolický. Nemůže ohrozit ani rozpočet stavby, ani zisky Metrostavu. Báňský úřad podle zjištění České televize už nicméně s dodavatelem stavby zahájil správní řízení o finanční sankci. Peníze bude od společnosti požadovat i pražský magistrát. Chce, aby mu tak Metrostav nahradil škodu. Půjde nejspíš rovněž o miliony.

Chybu udělal Metrostav

Vyšetřovatelé tvrdí, že už třetí propad tunelu, který má být součástí městského okruhu, není náhodný. Báňský úřad nyní vyhodnocuje důkazy a z vyšetřování zatím vyplývá, že jde o chybu na straně hlavního dodavatele.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Místopředseda Českého báňského úřadu Dušan Havel

„První z nich je selhání lidí, čili nedodržení technologické kázně, a druhou je pochybení při zpracování provozní dokumentace. Můj osobní názor je, že bude převažovat právě to porušení technologické kázně.“

Metrostav také pátrá po příčinách. „My jsme definovali tři možnosti tohoto propadu a nevíme, která je ta hlavní, protože to asi bude kombinace těch příčin,“ tvrdí mluvčí společnosti František Polák. „My napřed musíme zjistit, co se tam stalo, a pak se budeme chovat podle zákonů,“ dodává.

Firmě hrozí až pětimilionová pokuta

Místopředseda Českého báňského úřadu Dušan Havel

„Vyhodnocujeme míru zavinění, ale ta pokuta se pohybuje v několika hranicích. Může být do jednoho, do dvou nebo do pěti milionů.“

Vyšetřování by měla být uzavřena do konce října. Firmě ale tentokrát hrozí vyšší pokuta, než když před dvěma lety došlo k propadu tunelu ve Stromovce. Tenkrát Metrostav zaplatil 200 tisíc korun. A peníze chce od dodavatele stavby i hlavní město. Analýza Vysoké školy ekonomické mluví o škodě minimálně 14 milionů korun. Magistrát však nejspíš bude žádat ještě více. „Jako statutární zástupce Prahy, která platí obrovskou politickou daň za propady při výstavbě Blanky, budu nadále požadovat sankce a odškodnění na společnosti Metrostav,“ řekl pražský primátor Pavel Bém (ODS).

Ražba v místě závalu stále stojí a báňský úřad ji nechce povolit do doby, než Metrostav sjedná nápravu a také zpřísní podmínky další ražby.

Zástupci Metrostavu ukázali novinářům místo posledního propadu tunelu Blanka.
Zdroj: ČT24