ČSSD i Zelení žádají prošetřit násilné chování policie na Šumavě

Praha - Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka dnes vyzval ministra vnitra Jana Kubiceho, aby prověřil chování policie při postupu proti aktivistům blokujícím kácení stromů napadených kůrovcem na Šumavě. Výpověďmi aktivistů o hrubém zacházení ze strany policie je znepokojena i Strana zelených. Zelení proto podle předsedy Ondřeje Lišky žádají vedle prošetření chování policie inspekcí také přítomnost nezávislých pozorovatelů v místě blokády. Odpůrci kácení kůrovcem napadených stromů v biologicky cenných partiích Šumavy dnes demonstrovali před budovou ministerstva životního prostředí v Praze.

Zelení požádali o pomoc Český helsinský výbor

„Policejní násilí vůči pokojným demonstrantům je v demokratické společnosti nepřijatelné bez ohledu na to, zda je protest občanů formálně povolený či nepovolený,“ uvedl předseda zelených Liška v tiskovém prohlášení. I jeho strana po ministrovi vnitra chce, aby na místo blokády opět vyslal policejní inspekci, která by posoudila, zda je chování policistů adekvátní.

Zelení požádali o pomoc i Český helsinský výbor. Na Šumavu by tato organizace měla vyslat své zástupce, aby monitorovali situaci na místě. „Chování policistů vůči účastníkům blokády je podle našich informací velmi hrubé a nejspíš dochází ze strany jednotlivých policistů i k porušení zákona,“ uvedl k výzvě člen předsednictva SZ Matěj Stropnický.

Na hrubé zacházení ze strany policie, ale i pracovníků správy parku si dnes dopoledne stěžoval na demonstraci před ministerstvem životního prostředí jeden z aktivistů. Popisoval, jak mu prý, když byl připoután ke stromu, sypali mravence za krk a přidušovali ho.

„Byl jsem svědkem toho, jak policisté jednoho z aktivistů, spoutaného s rukama za zády a hlavou k zemi, nevybíravě pohodili na hromadu větví, neboť si potřebovali odpočinout,“ citují dalšího z účastníků blokády zelení ve svém tiskovém prohlášení.

Blokáda na Šumavě trvá už téměř dva týdny. Sociální demokraté, jejichž předseda se středu místo blokády navštívil, chtějí, aby se ke sporu vyjádřil také premiér Petr Nečas. Předseda vlády se z dovolené vrátí do úřadu v pondělí, stejně tak má dovolenou i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

David Rath chce mimořádné jednání Poslanecké sněmovny

Ve čtvrtek na půdě Senátu vyzval všechny strany konfliktu ke smíru. Na 25. srpna pak svolal kulatý stůl, kterého by se měli účastnit jak zastánci kácení, tak sympatizanti myšlenky, že by biologicky cenné lokality Šumavy měly zůstat ponechány přírodním procesům.

Podle Středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha by se k dění na Šumavě měla vyslovit i sněmovna. „Navrhl jsem předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, aby bylo svoláno mimořádné jednání Poslanecké sněmovny k nebývalé brutalitě policejního komanda, které je téměř učebnicovým příkladem toho, jak postupuje policie v totalitních režimech,“ uvedl v tiskovém prohlášení. Osobní zodpovědnost by podle něj měl vyvodit i policejní prezident.

Demonstrace za otevřenou celospolečenskou debatu

Dnešní demonstrace odpůrců kácení dopoledne před ministerstvem se účastnila zhruba stovka lidí. Akce se konala pod záštitou Hnutí Duha. Na místo ale přijel také autobus s obyvateli Šumavy, kteří zásah proti kůrovci podporují. Obě skupiny spolu komunikovaly bez vzájemného napadání, na obě skupiny dohlížela asi desítka policistů.

Její pořadatelé požadují okamžité ukončení kácení smrků v oblasti Ptačího potoka a otevřenou celospolečenskou debatu o poslání parku a rozšíření bezzásahových zón. Žádají také, aby vedení parku respektovalo i názor vědců, kteří nesouhlasí se současným hospodařením na Šumavě.

Demonstrace proti kácení na Šumavě
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Odpůrci kácení požadují také odvolání ředitele šumavského národního parku Jana Stráského. Petr Voříšek z České společnosti ornitologické na demonstraci oznámil, že jeho organizace kvůli kácení na Šumavě podá stížnost k Evropské komisi, protože zásah údajně neodpovídá ochranným podmínkám programu Natura 2000.

Několik metrů od demonstrantů rozvinula přibližně dvacítka obyvatel Šumavy transparenty s hesly jako „Nejsme míň než lýkožrout“ a „Neničte nám domovy“ a oproti svým názorovým oponentům vyjádřila podporu Janu Stráskému. Mezi oba tábory demonstrantů před MŽP se postavila pětice aktivistů s transparentem „Dialog, ne násilí“. Policisté, kteří na akci dohlíželi, konstatovali, že nehrozí slovní či fyzické útoky mezi demonstranty.

Odpůrci kácení na Šumavě
Zdroj: ČT24

„Rozumný pohled na nezásahovou zónu“ má podle ministra Tomáše Chalupy (ODS) přinést diskuse nad novým zákonem o národním parku. Nastartovat ji hodlá 25. srpna, na kdy svolal jednání se zástupci krajů a vědců o tomto dokumentu. Kulatý stůl o aktuálním problému u Ptačího potoka z jeho podnětu uspořádá ředitel správy parku Jan Stráský přímo na Šumavě v pondělí.