Politika znemožníme náletem včel, plánovali estébáci

Praha – Komunistická Státní bezpečnost rozjela začátkem sedmdesátých let akci, jejíž cíl byl jasný – pomocí chemické látky a následného náletu hmyzu znemožnit či rovnou zlikvidovat konkrétního nepřítele. Informuje o tom MF Dnes. Při testech akce s krycím názvem Ortel byli možná dokonce zneužiti trestanci z pankrácké věznice.

Chemikálie se mohla využít třeba při politické diskreditaci. Fungovalo by to jednoduše. Na člověka by se po aplikaci slétly včely. „Z toho důvodu lze tuto látku použít jako prostředek k zesměšnění nějakého projevu řečníka nebo jinak exponovaného činitele,“ stojí v dokumentu, v němž je i návod, jak chemikálii vyrobit.

V rámci akce se zkoumaly plyny a chemikálie, které by sloužily nejen k poškození, ale případně i zavraždění nepřátel. Z dokumentů vyplývá, že některé látky byly odzkoušeny na vězních v pražské pankrácké věznici, a to bez jejich vědomí. „V podstatě je možné vybrat 1-2 objekty z Pankráce,“ píše se v zápisu. Podle dokumentu by o tom neměl vědět ani vězeňský lékař, natož dotyčný. Není však jasné, zda byly zkoušky opravdu realizovány.

Na akci se vedle lékařů z pražské střešovické nemocnice podílel i psychiatr z Bohnic nebo toxikolog z kriminalistického ústavu. Konkrétní jména však v dokumentech uvedena nejsou, k dispozici jsou pouze ta krycí.

Akci podle Pavla Žáčka, jenž se v týdnu vrátil do Ústavu pro studium totalitních režimů jako poradce nového šéfa, řídili Václav Rybáček a Jaroslav Dvořák. Dnes už nejspíš nežijí. Ortel zkoumal i Úřad pro dokumentaci a vyšetřování případů zločinu, případ byl však odložen. „Materiál není dostatečně průkazný,“ řekl šéf úřadu Pavel Bret.